Ljubljanska banka: Sud se povukao na vijećanje

Na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu otvorena je rasprava u vezi opravdanosti tužbe što ju je Slovenija u rujnu 2016. pokrenula protiv Hrvatske, vezano na tražbine "stare" Ljubljanske banke Zagreb iz 80-ih godina prošlog stoljeća, kad je pravna prethodnica sadašnje Nove Ljubljanske banke (NLB) djelovala u Hrvatskoj.

Nakon što su Hrvatska i Slovenija iznijele svoje argumente o (ne)nadležnosti Suda i drugim elementima (ne)dopuštenosti zahtjeva te odgovorile na pitanja Suda, Sud se povukao na vijećanje. Odluka Suda bit će javno objavljena naknadno.

Slovenija u tužbi koju je usmeno predstavila visoka predstavnica vlade za pitanja sukcesije Ana Polak Petrič tvrdi da Ljubljanska banka Zagreb proteklih 30-ak  godina unatoč brojnim sudskim postupcima koje je pokretala u Hrvatskoj nije mogla naplatiti svoja stara potraživanja u Hrvatskoj iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Prvenstveno se radi o onim potraživanjima koja su nastala kreditiranjem poduzeća, ali i fizičkih osoba. Navodi da je tako oštećena za 429,5 milijuna eura.

U tužbi također navodi da su hrvatske vlasti svojim "sustavnim" intervencijma u sudske procese koje je pokrenula Ljubljanska banka onemogućile naplatu starih potraživanja od poduzeća kao što su IPK Osijek i Ina. Nadalje, u tužbi se tvrdi da je Hrvatska na taj način kršila više odredaba konvencije o ljudskim pravima koje jamče pravo na korištenje imovine, pravo na pošteno suđenje i korištenje pravnog lijeka, te pravo na jednakopravan tretman u postupku pred sudom.

Za državnu se tužbu Slovenija odlučila nakon što je Europski sud za ljudska prava 2015. odbio razmatrati individualnu tužbu same Ljubljanske banke protiv Hrvatske u istom predmetu, navodeći kako je riječ o slovenskoj državnoj banci. Kako prenose slovenski mediji, pozivajući se na izjave pravnih stručnjaka, tužba Slovenije u Strasbourgu zbog duge povijesti prijepora oko djelovanja Ljubljanske banke u Hrvatskoj, te njenih tražbina i dugova, ima "pravnu ali i političku dimenziju".

U Hrvatskoj se, dodaju mediji, drži neopravdanom i pokušajem "kompenzacije" presude Europskog suda za ljudska prava prema kojoj je Slovenija temeljem presude istog suda morala vratiti staru deviznu štednju hrvatskih štediša banke nakon više od 20 godina.

Horvat: Slovenska tužba neće destabilizirati hrvatsko gospodarstvo

Ministar gospodarstva Darko Horvat ocijenio je da bilo kakva odluka Europskoga suda za ljudska prava u Strasbourgu po tužbi Slovenije protiv Hrvatske vezanoj za tražbine "stare" Ljubljanske banke, neće destabilizirati hrvatsko gospodarstvo.

- Uvjeren sam da odluka, bilo kakva bila, neće destabilizirati hrvatsko gospodarstvo - rekao je Horvat na margini konferencije  "InvestCro: Investicije u ključnim sektorima".

Podsjetio je na raniju odluku  Europskoga suda za ljudska prava u Strasbourgu prema kojoj se taj sud proglasio nenadležnim za razmatranje tužbe Ljubljanske banke protiv Hrvatske u predmetu tražbina stare Ljubljanske banke.

- Prvo bih sačekao odluku suda, hoće li se uopće time baviti ili ne - rekao je Horvat. Dodao je kako će Hrvatska poštovati bilo kakvu odluku, donese li je danas sud.

- No siguran sam, kakva god bila, neće biti destabilizacije hrvatskog gospodarstva - istaknuo je ministar gospodarstva. Proglasi li se sud nadležnim, Horvat smatra da će do donošenja odluke proteći nekoliko godina.