Kaos na ulicama Hong Konga, sukobili se policija i prosvjednici

Novi zakon o izručenju u Hong Kongu je rezultirao nasiljem. Policija je ispalila gumene metke i suzavac na prosvjednike, koji su blokirali ključne ceste oko vladinih zgrada i bacali cigle  na policiju.

Vlada još uvijek traži prijedlog zakona kojim bi se omogućilo izručenje Kini, a očekuje se da će finalno glasovanje usvojiti 20. lipnja. Međutim, Zakonodavno vijeće (LegCo) sada odgađa drugo čitanje.

Prosvjedi su uglavnom bili mirni dok su tisuće prosvjednika izašle na ulice i pokušale blokirati pristup državnim zgradama prije zakazane rasprave o zakonu.

Međutim, u srijedu su demonstracije eskalirale, a suzavac i gumeni meci ispaljeni su nakon što su aktivisti pokušali ući u državne zgrade.

Vlasti Hong Konga priopćile su u srijedu kako odgađaju kontroverzni nacrt zakona o izručenju prema kojem bi se ljude moglo poslati u Kinu na suđenje.

Predsjedatelj Zakonodavnog vijeća (parlament Hong Konga) je u priopćenju izjavio da će se sastanak na kojem bi zastupnici razmotrili tekst tog nacrta zakona u drugom čitanju održati "kasnije".

Većina prosvjednika jesu mladi, obučeni u crno, prekrivena lica. Podignuli su barikade, sve miriše na prosvjede iz 2014., koji su gotovo tri mjeseca paralizirali grad. Danas nije radilo stotinjak tvrtki kako bi se omogućilo zaposlenicima da prosvjeduju. Štrajkalo je i 4000 učitelja.

Službeni Peking poručuje da snažno podupire hongkonške vlasti. Tvrdi da je informacija o slanju kineskih sigurnosnih snaga u Hong Kong laž, kojoj je cilj stvaranje panike među stanovništvom.

Hong Kong ima mini-Ustav, koji mu do 2047. omogućava široku autonomiju, i zakonodavnu. Među ostalim, njegovi građani imaju pravo na slobodu govora i slobodu okupljanja, što su za stotine milijuna Kineza teško ostvariva ljudska prava.

Dok javnost iščekuje hoće li zakon o izručenju doista biti izglasovan do 20. lipnja, investitori smrknuto gledaju kako vrije u azijskom financijskom središtu.