U Saboru o Divjak, učiteljskim plaćama i vodama

Saborski zastupnici skupnu su sjednicu počeli raspravom o paketu zakona koji uređuju područje vodnog gospodarstva, a saborski Klub Milana Bandića počinje s prikupljanjem potpisa za smjenu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak zbog njezina, navodno, protuzakonitog djelovanja.

Batinić: Bandić je iracionalan i neodgovoran političar

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić najavu Milana Bandića o prikupljanju potpisa za smjenu Blaženke Divjak nazvao je iracionalnim ponašanjem neodgovornog političara.

Batinić je u Saboru rekao da ne može procijeniti hoće li Bandićev klub uspjeti prikupiti dovoljno potpisa za smjenu ministrice Divjak, a ne zna ni zbog čega je Bandić pokrenuo tu inicijativu. O tome, kaže, i ne razmišlja.

Dodao je i da je HNS ušao u koaliciju s Vladom premijera Andreja Plenkovića, a ne s Bandićem.

Kazao je da na posljednjem koalicijskom sastanku nije bilo Bandića, nego je došao Kažimir Varda te poručio: "Pustimo Bandića da popravlja mostove, a mi idemo razgovarati o ozbiljnim stvarima". Ponovio je da ta tema za njega nije ozbiljna, nego iracionalna.

S obzirom na to da Bandić ministricu Divjak naziva 'gospođom ministarkom', novinari su pitali očekuje li premijerovu reakciju, ali on je kazao da očekuje reakciju ponajprije pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Što se tiče retorike Milana Bandića, svima je sve jasno, to je ispod svake razine, poručio je Batinić.

Odbacio je teze da je HNS-ov akcijski plan samo PR-potez rekavši da je HNS-ovo zalaganje, preuzimanje odgovornost za resor obrazovanja, došlo u tu fazu da se moraju povećati plaće prosvjetnim radnicima i da im se digne standard, ali i dignitet jer je 2014. bila posljednja korekcija plaća.

- Obavijestili smo i premijera Plenkovića i resorne ministre Marića i Pavića i vjerujemo da će podržati naš prijedlog, smatra Batinić.

Sabor: HNS će predložiti povećanje plaća učiteljima i profesorima

Naime, Batinić je u Saboru najavio da je njegova stranka pripremila prijedlog za povećanje plaća svima zaposlenima u osnovnim i srednjim školama prema kojem bi s početkom primjene kurikularne reforme od jeseni učitelji dobili veće plaće.

- HNS kao stranka koja je u ovoj vladi preuzela odgovornost za provođenje kurikularne reforme zauzima se da se dodatan rad nagradi i slijedom toga napravili smo prijedlog za povećanje plaća svima zaposlenima u osnovnim i srednjim školama usporedo s uvođenjem reforme obrazovanja - kazao je Batinić tijekom slobodnog iznošenja stajališta.

Dodao je da je HNS o toj inicijativi obavijestio partnere u Vladi i mjerodavna ministarstva i kako se nada da će prijedlog prihvatiti.

Prema HNS-ovu planu, povećanje bi zahvatilo više od 68 tisuća učitelja, ravnatelja, suradnika u obrazovanju, tehničkog osoblja, pri čemu bi u prosjeku svakom zaposleniku u osnovnoj i srednjoj školi ovisno o stažu i funkciji plaća porasla do 600 kuna.

Krajnje je vrijeme da svi prosvjetni radnici dobiju povišicu, kazao je Batinić naglasivši da za uspješnu provedbu kurikularne reforme oni koji je provode moraju biti i dodatno stimulirani.

Sabor: Mrsić optužio HDZ za novo uhljebljivanje u Institutu za vode

Saborski zastupnik Demokrata Mirando Mrsić kritizirao je u Saboru novi zakon o vodama ustvrdivši kako se njime osniva još jedan "fantomski institut u cilju uhljebljivanja HDZ-ovaca", što je HDZ-ov Branko Bačić demantirao navodeći kako je taj institut nastao prije 10 godina.

Mrsić tvrdi da se novim zakonom o vodama "ispod radara" osniva novi institut za vode čiji će jedini komitent biti Hrvatske vode, a da o tome uopće nije raspravilo nacionalno vijeće za vode, najviše tijelo koje odlučuje o vodno-gospodarskim pitanjima.

- Što skrivate? Za koga se osniva ovaj institut? Kako se to uklapa u zaključak Vlade o smanjenju broja instituta i agencija? - upitao je Mrsić vladajuće.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić podsjetio je da je institut u hrvatski pravni i zakonodavni sustav uveden 2009., dakle prije punih 10 godina, i da taj institut nije nikakva izmišljotina ove vlade niti je nastao kao potreba za bilo čijim zapošljavanjem.

Podsjetio je i da je Vlada ukinula 54 različite agencije, zavoda i instituta.

- Da je nama u HDZ-u bilo do uhljebljivanja, onda bismo vjerojatno zadržali te agencije i tamo bi bilo dovoljno mjesta za uhljebljivanje - konstatirao je Bačić.

Mostov zastupnik Miro Bulj u slobodnom iznošenju stajališta upozorio je na "tihu" privatizaciju hrvatskih izvora pitke vode, spomenuvši davanje u koncesiju Jamnice, Lipika, izvora Sv. Roka i Cetine.

- Voda je javno dobro, a u ovome trenutku ona postaje dobro samo pojedinaca, ona ne smije biti dobro pojedinaca i ona ne smije biti komercijalno dobro - naglasio je Bulj.

Kao pozitivan primjer naveo je Sloveniju koja je Ustavom zaštitila pitku vodu te najavio u ime Kluba Mosta prikupljanje potpisa za izmjenu Ustava kako bi se pitka voda zaštitila i u Hrvatskoj.

U Saboru su održani slobodni govori. Većina je iskoristila priliku i osvrnula se na huliganski napad u Supetru. Vladajući i oporba ponovno su se sukobili.