Plenković ponavlja da nema nadležnosti Suda EU-a u slovensko-hrvatskom sporu

Hrvatska ostaje pri stajalištu da u bilateralnom sporu Hrvatske i i Slovenije nema nadležnosti Suda EU-a, izjavio je u San Sebastianu hrvatski premijer Andrej Plenkoković komentirajući najavu da će taj sud održati raspravu o tužbi Slovenije 8. srpnja.

-
Naša je pozicija otpočetka jasna, mi ne vidimo gdje je nadležnost Suda EU-a u tom sporu, izjavio je Andrej Plenković novinarima u San Sebastianu, gdje sudjeluje na skupu Europske pučke stranke.

Sud Europske unije u Luksemburgu raspisao je za 8. srpnja raspravu o tužbi Slovenije protiv Hrvatske zbog arbitraže, javljaju slovenski mediji pozivajući se na objavu na internetskim stranicama tog suda.

Rasprava će se održati pred Velikim vijećem suda nakon što je tužbu protiv Hrvatske podnijela prošle godine prijašnja slovenska vlada tadašnjeg premijera Mire Cerara, sadašnjeg ministra vanjskih poslova.

U njoj se zahtijeva da sud konstatira kako Hrvatska neprovođenjem arbitražne presude o graničnom prijeporu krši 2. i 4. članak uredbe EU-a o ribolovnoj politici, šengenska pravila o kretanju osoba preko granice te direktivu o uspostavi okvira za prostorno planiranje na moru.

Hrvatska je najavila izlazak iz arbitražnog postupka 2015. nakon objave snimaka o nedopuštenim kontaktima tadašnje predstavnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik i tadašnjeg slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekolca.

Odluku je tada jednoglasno potvrdio i Hrvatski sabor. Više hrvatskih vlada od tada je zauzelo stajalište da je za Hrvatsku arbitraža zbog slovenskog kršenja arbitražnih pravila nepovratno kompromitirana te da je kasnija odluka koju su donijeli arbitri za Hrvatsku bez pravnog učinka i posljedica.

Prijedlog Hrvatske da se nastave razgovori sa Slovenijom o tom bilateralnom pitanju na novim temeljima i nađe za obje strane prihvatljivo rješenje, Slovenija je odbijala tvrdeći da su mogući samo razgovori o implementaciji arbitražnog rješenja te da Hrvatska odbijanjem presude krši europsko i međunarodno pravo.