Prije 20 godina Kosovo stavljeno pod zaštitu UN-a

Prije točno 20 godina - Kosovo je stavljeno pod zaštitu Ujedinjenih naroda. Bila je to posljedica tromjesečne NATO-ove intervencije u Srbiji zbog koje je Beograd odustao od vojnog pohoda na tu svoju bivšu pokrajinu. Za Prištinu je ovo velik dan.

Na svečanu obljetnicu stigli su bivši američki predsjednik Bill Clinton i njegova državna tajnica Madeleine Albright koje Kosovari smatraju najzaslužnijima za svoju neovisnost.

Nakon godine i pol rata u kojem je poginulo više od 10 000 ljudi, a raseljene stotine tisuća, 78 dana snage NATO-a bombardirale su ciljeve u SR Jugoslaviji kako bi zaustavile nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga Slobodana Miloševića.

Beograd je izgubio nadzor nad svojom nekadašnjom pokrajinom i 12. lipnja 1999. Kosovo je stavljeno pod međunarodnu zaštitu. I danas je ondje oko 4 000 NATO-ovih snaga. KFOR je i dalje najveća vojna misija Saveza u Europi.

- Razmatramo mogućnosti prepuštanja odgovornosti za sigurno i postojano okružje drugima, ali zasad svoju nazočnost ne planiramo mijenjati, kazao je James Foggo, zapovjednik Zajedničkog zapovjedništva NATO-a u Napulju.

- Kosovo kao neovisna država zaslužuje biti članom Europske unije i NATO-a, kazao je Clinton.

- Sjedinjene Države ispravno su postupile pomažući narodu Kosova u stjecanju slobode, rekla je Albright.

- Blagoslovljeni smo kao zemlja jer ste se vratili čestitati 20.-tu obljetnicu slobode Kosova, obljetnicu nade i povjerenja. Znali ste kako ujediniti demokratski svijet, izjavio je kosovski predsjednik Hashim Thaci.

U prihvaćanju kosovske neovisnosti Beograd kao ni njegovi moćni saveznici Moskva i Peking nikada nisu slijedili Sjedinjene Države i mnoge zapadnoeuropske zemalje. 20 godina nakon službenog završetka rata, sukob između kosovskih Albanaca i kosovskih Srba još je živ. Rješenje budućih odnosa između Kosova i Srbije nije ni na vidiku.