Utjecaj rasta kreditnog rejtinga

Nakon što je i druga agencija povisila hrvatski kreditni rejting na investicijsku razinu - Vladini dužnosnici isticali su da je to sjajna vijest za zemlju. No što to znači za građane i poduzetnike, mijenja li se išta u ratama kredita ili poslovanju?

Utjecaj kreditnog rejtinga na svakodnevni život građana teško je precizno izračunati. No to nikako ne znači da se rast rejtinga neće odraziti na cijeli niz pozitivnih promjena, i za državu i tvrtke i građane.

- Ima utjecaj i na percepciju zemlje i ima pozitivan utjecaj na investiranje, smanjenje kamatnih stopa i za gospodarstvo a sve te učinke osjećaju i građani, i u krajnjoj liniji to će imati doprinos i na poticanje gospodarskog rasta, a gosp. rast za sobom vuče i zapošljavanje, što bi trebalo imati takav efekt u budućnosti, rekao je Zvonimir Savić, direktor Sektora za ekonomske analize HGK i posebni savjetnik premijera RH.

Rastom kreditnog rejtinga snižava se kreditni rizik zemlje, pa se otvara daljnji prostor za snižavanje kamatnih stopa na kredite u bankama. No Mladen Vedriš upozorava, tek smo se, "malo odlijepili" s dna ljestvice.

- Ukoliko hoćete biti zaista dobar i kvalificirati se, onda morate gledati koja su prva tri mjesta, znači itekako ima još prostora za napredovanje na toj skali, ali se ne napreduje samo dobrom voljom niti financijskim parametrima, prvenstveno je to pitanje poslovne klime, kvalitete pravosuđa, i dalje uvijek ista stara priča, kazao je.

Ipak bi se, kaže Vedriš, trebao nastaviti trend sve povoljnijeg refinanciranja državnog duga. Uštede na kamatama, koje se mjere u milijardama kuna godišnje, državi ostavlja veći prostor za daljnje porezno rasterećenje građana i tvrtki.

- Ovo je ipak prijelomni trenutak kada prelazite iz zone ispod investicijske zone u investicijsku, otvarate čitav prosto za jako dobar dodatni segment investitora koji zbog određenih zakonskih faktora nisu mogli ulagat u hrvatske državne obveznice odnosno ulagati u Hrvatsku, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Zemlje koje su u posljednjoj velikoj krizi imale bolji rejting od Hrvatske, napominju analitičari, zaduživale su se i po gotovo upola nižim kamatama. Sada je opasnost od neke nove svjetske krize ublažena, ali ne i potpuno otklonjena.