Štromar: Devastaciju prostora pratit ćemo satelitima

U uvali Pedalnika na otoku Pagu vidljive su intervencije u prirodi na tom području, odnosno tragovi svježe obavljenih radova na priobalju. O tome svjedoče fotografije čitatelja koje je poslao novinaru Hrvatskog radija Zadar. Čitatelj tvrdi da je investitor samljeo kamenje, odnosno sike u moru i tako nagrdio prirodni okoliš.

Neslužbeno se doznaje da je danas to područje obišao hidrografski inspektor i ustanovio nepravilnosti. U Ministarstvu mora prometa i infrastrukture nisu to mogli potvrditi osim da su zaprimili predstavku koju su proslijedili nadležnoj službi na postupanje.

Prema nekim procjenama strani investitor je devastirao obalu navodno zbog uređenja kampa. Ministar turizma Gari Cappelli danas je u Novalji na Pagu izjavio kako to nije investitor, ako nije imao građevinsku dozvolu. - Za mene je to uzurpator, a ne investitor i tako ću gledati na njega, kazao je ministar turizma.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar dodaje da još uvijek nema informacija ima li investitor valjane dozvole.

- Ukoliko ih nema, odmah treba obustaviti sve radove, sanirati to područje i vratiti ga u prvobitno stanje. Za to je zadužena građevinska inspekcija koja je u sastavu Državnog inspektorata. Treba odmah zaustaviti taj nered u prostoru, rekao je ministar Štromar. Na primjedbu da je teško uvalu vratiti u prvobitno stanje ministar ponavlja da to treba učiniti koliko je god moguće te da to treba uraditi onaj koji je i napravio štetu. Dodaje da postoje modeli i načini kako se to može napraviti, ističući da je kazna neizbježna.

Ministar naglašava i da unatoč svemu sustav nadzora solidno funkcionira, ali da bi mogao i kvalitetnije i bolje. Zato, kaže, u Vladi pripremaju nove modele praćenja stanja u prostoru i to uz pomoć novih tehnologija, prije svega satelita.

- Tehnologija bi upozorila unaprijed na probleme koji se događaju i trenutno bismo saznali što se događa negdje gdje se ne smije, što se radi bez dozvole, a posebno van prostora u kojemu se ne smije graditi, kaže ministar. U tom smislu, kaže ministar Štromar, Hrvatska je potpisala ugovor o pristupanju Europskoj satelitskoj agenciji, kako bi korištenjem novih tehnologija što prije mogli početi nadzirati prostor i sačuvati ga od devastacije.