Vladimir Zagorec ponovno oslobođen

Bivši general Vladimir Zagorec u četvrtak je na zagrebačkom Županijskom sudu još jednom nepravomoćno oslobođen optužbe da je kao pomoćnik ministra obrane 1997. nezakonito obnovio vikendicu bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera.

Riječ je o slučaju koji se po sudovima vuče čak 17 godina, a na posljednjem ponovljenom suđenju uz Zagorca je u četvrtak nepravomoćno oslobođen i bivši načelnik Uprave za graditeljstvo i zaštitu okoliša MORH-a Matko Kakarigi koji je jedini došao na izricanje presude.

U ranijim suđenjima uz Zagorca i Kakarigija na optuženičkoj klupi bili su i Šporer te Kakarigijev nekadašnji pomoćnik Juraj Vojković, no postupci protiv njih su izdvojeni.

Istraga o obnovi Šporerove vikendice u Novigradu kraj Zadra pokrenuta je još u listopadu 2000., a mediji su tada nagađali da je na taj način "nagrađen" jer je kao vijećnik tada oporbenog HSS-a, "digao ruku" za HDZ i osigurao mu većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Suđenje je do sada više puta ponavljano, a Zagorec je posljednji put u ožujku 2017. nepravomoćno oslobođen.

Zagorec, nekadašnji direktor RH Alana i pomoćnik ministra obrane, u Zagrebu je 2009. osuđen na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer je 2000. odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane iz sefa MORH-a odnio torbu s draguljima vrijednim pet milijuna dolara.

Zagorec je nakon pet godina u zatvoru na ljeto 2013. pušten na uvjetnu slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne. Zbog te mu je presude, odlukom predsjednika Republike, oduzet generalski čin.