Narod odlučuje: Vlada se različito ponaša prema sindikalnim i građanskim inicijativama

Predstavnici građanske inicijative "Narod odlučuje" u četvrtak su ocijenili da se Vlada različito ponaša prema sindikalnim inicijativama i građanskim inicijativama te poručili da bi promjene izbornog sustava prema mjerama koje je inicijativa predlagala utjecale na izborni proces i rezultate izbora, što, ocijenili su, ne odgovara HDZ-u i SDP-u.

-
Ono što narod želi je da se izborni sustav promijeni i da nema više samo dva velika igrača i odlučitelja - HDZ i SDP. Ono što se vidi od Vlade je da se različito ponašaju prema sindikalnim inicijativama i građanskim inicijativama, što pokazuje jedno bahato, nedemokratsko i nemoralno ponašanje prema građanima i građanskim inicijativama", poručila je članica Organizacijskog odbora GI "Narod odlučuje" Natalija Kanački na konferenciji za medije, održanoj godinu dana nakon što je ta inicijativa Saboru predala potpise za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava.

Navela je da su nekoliko dana nakon završnog roka za prikupljanje potpisa premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković prozivali građansku inicijativu jer još nisu predali potpise, dok s druge strane, prozivki nema mjesec dana nakon roka sindikalne inicijative.

Također, istaknula je kako Jandroković nije osobno primio njihove predstavnike, dok će predstavnike sindikalne inicijative primiti danas.

Koordinator GI "Narod odlučuje" Luka Mlinarić istaknuo je da sadašnji izborni sustav i način na koji je sada skrojen zapravo odgovora i pomoću njega profitiraju samo HDZ i SDP.

- Činjenica je da bi promjena izbornog sustava prema našem prijedlogu utjecala na izborne procese i rezultate, kako europskih tako i parlamentarnih izbora. Međutim, od strane premijera, prevarama i manipulacijom građanima nije omogućeno da na referendumu odluče žele li ili ne žele promjenu izbornog sustva, ocijenio je Mlinarić.

Istaknuo je da bi na europskim izborima najveći pozitivni doprinos donijelo dopisno elektroničko glasovanje zato što bi više birača dobilo priliku sudjelovati na izborima, odnosno birači u inozemstvu, bolesne, nepokretne i slabije pokretne osobe te ljudi koji žive u zabačenim mjestima. Nadalje, da nema cenzusa od 10 posto za preferencijalne glasove, također bi došlo do promjena.

Tako s liste HDZ-a u Europski parlament ne bi ušao Tomislav Sokol, koji je bio treći na listi s 1,87 posto glasova, već Danijel Marušić s 11. mjesta, koji je osvojio 3,99 posto glasova liste, dok bi sa SDP-ove liste u EP s 11. mjesta ušla Mirela Holy s 5,63 posto glasova, a ne četvrta na listi Romana Jerković s 0,68 posto glasova.

Također, kada bi se izborni prag snizio s pet na četiri posto, došlo bi do promjene u raspodjeli mandata među listama te bi SDP ostao bez četvrtog mandata, a Most osvojio jedan mandat.