U posljednjih pet godina životni su partneri ubili 99 žena

Na riječkom Medicinskom fakultetu započela je dvodnevna ljetna škola CSI. Kroz dvanaest stručnih predavanja rasvjetljivat će se aktualna problematika obiteljskoga nasilja.

Od 2005. do 2017. godine evidentirano je 153 tisuće prekršajnih i kaznenih djela nasilja u obitelji. U posljednjih pet godina životni su partneri ubili 99 žena. Žrtve obiteljskoga nasilja najčešće su žene i djeca, a u posljednje vrijeme sve je prisutnije ekonomsko nasilje.

- O takvim događajima do sada smo glasno šutjeli. A mislim da to treba sagledati upravo i s medicinske, ali isto tako i s pravne i sasociološke - šire društvne perspektive - poručuje Tomislav Rukavina, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Zakonodavstvo još traži gdje prestaje zlostavljanje kao prekršaj i počinje kao kazneno djelo za koje je kazna dugogodišnji zatvor. Kad je, pak, riječ o prekršaju, novčane su kazne od tisuću do 50 tisuća kuna, a kazna zatvora - do 90 dana. Pravosuđe je u tim slučajevima sporo, površno, ocjena je Europskoga suda za ljudska prava.

- Ja mislim da institucije tu pomalo zakazuju. Naši rezultati su razočaravajući. Ja već deset godina držim edukaciju preko Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. I mi možemo držati ovakve tečajeve, edukacije. Ja bih volio da oni budu i češće i više, ali time možemo samo senzibilizirati javnost, a sami rezultati moraju poizaći iz suradnje niza, tu je Ministarstvo unutarnjih poslova, pravosuđa pa i medicine - kaže Dražen Cuculić, voditelj "Ljetne škole CSI 2019".

Uz gostujuće predavače iz Slovenije i cijele Hrvatske, organizatora posebno veseli dosad najveći broj studenata prava i medicine koji prate skup.