Premijer i župani o turizmu te zaštiti od nasilja u obitelji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Zadru predsjedao je šestim sastankom Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i općina te predsjednikom Odbora za lokalnu samoupravu u Hrvatskom saboru. 

Priprema glavnog dijela turističke sezone jedna je od tema sa sastanka premijera Plenkovića sa županima. Novi paket turističkih zakona već daje rezultate, a posebno se pokazao dobar u poticanju udruživanja lokalnih turističkih zajednica u zajedničkoj promidžbi.

Tema je bila i provedba Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji. Sve su se hrvatske županije obvezale oformiti sigurne kuće i skloništa za žrtve nasilja u obitelji. Trenutačno ŠESR županija na svom području nema odgvarajućih skloniša za žrtve nasilja.

Uoči sastanka u Gradskoj vijećnici potpisani su i vrijedni ugovori.  Jedan od njih je i onaj koji su potpisali predstavnici Hrvatskih voda i zadarske Odvodnje, zahaljujući kojemu će priključak za kanalizaciju dobiti više od 15.000 Zadrana. Priključenost na sustav odvodnje ovime će se sa sadašnjih 70% popeti na čak 95%.

Prvi sastanak u ovom formatu održan je u Zagrebu, 19. prosinca 2016. godine, radi uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama.

Dogovorena je praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja. Osim u Zagrebu, dosad su sastanci u ovome formatu održani u Požegi, Šibeniku, Varaždinu i Rijeci.