Ministrica Divjak: pitanje lektire je na stručnjacima, a ne na marginalnim skupinama

Ministrica Blaženka Divjak odgovorila je na prigovore inicijative "Stop neprimjerenoj lektiri" kako je obvezna lektira dio kurikula, a izborna lektira je na stručnjacima - učiteljima i profesorima koji rade u školama, a ne na nekim marginalnim skupinama koje su sebi dale pravo da napadaju na takav način.

- Obvezna lektira je objavljena, a što se tiče izborne lektire, ona je na stručnjacima, a to su učitelji, profesori koji rade u školama, a ne neke marginalne skupine koje su sebi dale za pravo da na ovakav način napadaju -  izjavila je ministrica na pitanje novinara u Splitu.

Naglasila je kako je riječ o desetak tisuća onih koji su na tome radili i koji su za to osposobljeni tijekom svoga školovanja i koji, smatra, sigurno znaju što treba.

- Ova ekipa se već do sada osvjedočila lažima - rekla je dodajući kako su lagali da je ona izbacila imena roditelja iz svjedodžbe. Ustvrdila je da su ta imena zapravo izbacili oni te dodala da sada, kad je ona to vratila natrag, izmišljaju druge stvari.

- Pitanje kurikula je riješeno, oko toga je stručna javnost zauzela svoje stavove - poručila je Divjak dodajući kako moramo dati povjerenje učiteljima i profesorima da rade u školama ono za što su se obrazovali.

Ocijenila je kako svi drugi mogu imati stavove temeljene na argumentima, a ne na nekim izmišljenim pitanjima kojima je cilj zaustavljanje reforme obrazovanja.

HNS osudio manipulacije vezane uz popis lektire

Saborski zastupnik HNS-a Stjepan Čuraj (HNS) osudio je manipulacije koje su se pojavile oko popisa izborne lektire, ocijenivši kako se osim rada ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak želi diskreditirati i sama struka.

- Lažna inicijativa ima za cilj diskreditirati ono što radi ministrica Divjak u provedbi kurikularne reforme, ali i obezvrijediti rad struke - ustvrdio je Čuraj tijekom slobodnog iznošenja stajališta.

Podsjetio je da je popis obvezne lektire objavljen u siječnju u Narodnim novinama i da je svima lako dostupan te da je nakon toga provedena anketa među 8344 osobe na temelju koje je nastao popis izborne lektire.

Anketa je provedena među 4770 učitelja razredne nastave, 1598 učitelja hrvatskog jezika u osnovnoj školi, 1011 nastavnika hrvatskog jezika u srednjoj školi, 752 knjižničara u osnovnoj školi i 214 knjižnjičara u srednjoj školi.

Kristina Pavlović izjavila je u petak, u ime građanske inicijative "Stop neprimjerenoj lektiri", da se na popisu preporučene lektire objavljenom na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja nalaze brojni naslovi koji promiču pedofiliju, pornografiju, nasilje, samoubojstva, silovanja i druge nastranosti.