Napeto u Omanskom zaljevu

Američko Središnje zapovjedništvo objavilo je videosnimku za koju tvrdi da dokazuje da je Iran odgovoran za napad na dva tankera u Omanskom zaljevu. Iranci odgovornost kategorički odbacuju. Tvrde da je za napetost u regiji kriv SAD, kojije u zaljev poslao dodatne mornaričke snage.

Američka vojska objavila je snimke koje smatra dokazima iranskog pokušaja zataškavanja odgovornosti. Vidi se posada iranskog vojnog broda kako s oplate japanskog tankera skida drugu, neeksplodiranu minu - takozvani "priljepak". Američke snimke pokazuju jednu rupu od eksplozije i drugu, neaktiviranu minu prilijepljenu za tanker Kokuka Couregeous.

No, izjava šefa brodarske tvrtke potiče sumnje.

- Posada broda izjavila je da je vidjela kako nešto dolijeće prema brodu, i to je probušilo trup, izjavio je Yutaka Katada, predsjednik Uprave japanskog brodara Kokuka Sangyo.

A mine "priljepci" ne lete, nego se donose do broda gdje prianjaju s pomoću magneta. Što je onda posada vidjela da dolijeće i probija trup broda?

Iran potpuno negira napad na tankere. Predsjednik Hassan Rouhani sudjeluje na summitu Šangajske inicijative u Kazahstanu. Susreo se i s kineskim i ruskim predsjednikom. 

- Američka vlada u posljednje dvije godine krši međunarodne strukture i pravila koristeći se ekonomskim, financijskim i vojnim sredstvima te poduzima agresivne mjere i postaje ozbiljan rizik za stabilnost te regije i cijeloga svijeta, rekao je Rouhani.

Britanci potvrđuju svoj status najbližeg američkog saveznika. A najboljem se prijatelju vjeruje naslijepo. Kina poziva na smirivanje. Dok traje diplomatsko optuživanje i najavljuje se rat, cijene nafte već su skočile. 

Drugi tanker, koji je prvi pogođen, norveški Front Altair i dalje gori u Omanskom zaljevu. Tone sirove nafte pretvorile su se u dugi stup dima, koji se zlokobno nadvija nad morem koje dijeli Arabiju od Perzije.

Trump: Napadi u Omanskom moru nose iranski potpis

Američki predsednik Donald Trump je rekao da napadi na dva naftna tankera u Omanskom zaljevu, blizu Perzijskog zaljeva, "nose potpis" Irana, oslanjajući se na videosnimku koju je objavio Pentagon.

-Iran je učinio ovo. Vidi se brod s minom koja nije eksplodirala i to nosi iranski potpis, rekao je američki predsjednik za Fox News.

Odgovornost za napad koji se dogodio u četvrtak blizu Hormuškog tjesnaca nitko nije preuzeo, a Iran odlučno odbija odgovornost.

Trump je otklonio mogućnost da Teheran na dulje vrijeme zatvori strateški važan tjesnac.

- Iranci neće zatvoriti tjesnac. Neće biti zatvoren, neće biti zatvoren na dulje vrijeme i to znaju. To im je rečeno najoštrijim riječima, dodao je američki predsjednik.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je u četvrtak u javnom nastupu rekao da je vlada SAD-a ocijenila da je Iran odgovoran za napade u Omanskom moru.

Podsjetimo,  dva tankera, norveški i japanski, pogođena su u četvrtak torpedom iz neidentificirane podmornice u Omanskome moru, mjesec dana nakon sabotaže četiriju brodova, među njima triju naftnih tankera, blizu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Washington je već tada upirao prstom u Teheran.

Iran, gdje je u četvrtak boravio japanski premijer Shinzo Abe, demantirao je bilo kakvu umiješanost u te napade.