Odgođeno izručenje osnivača Wikileaksa Juliana Assangea SAD-u

Odgođena je odluka o izručenju osnivača Wikileaksa Juliana Assangea SAD-u. Londonski sud odlučio je da će se saslušanje održati u veljači iduće godine.

"SAD, Britanijo, ruke dalje od Assangea, ne ubijajte glasnika" - uzvikuju okupljene pristaše osnivača  WikiLeaksa Juliana Assangea ispred suda u londonskom Westminsteru. Tamo je počelo i razmjerno brzo završilo prvo ročište o izručenju čovjeka protiv kojeg su SAD podigle 18 optužnica, uključujući i onu za zavjeru hakiranja računala američke vlade i kršenje zakona o špijunaži. Sama je odluka o izručenju već potpisana, no nju mora potvrditi i britansko sudstvo.

Pa, trebao bih biti oprezan, konačnu odluku moraju donijeti sudovi, ali tu postoji i vrlo važan dio za ministra unutarnjih polova, a ja želim vidjeti provedbu pravde u svakom trenutku. Kako imamo legitiman zahtjev za izručenje, ja sam ga potpisao, ali sada konačnu odluku moraju donijeti sudovi, rekao je Sajid Javid, ministar unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva.

Optuženi Assange danas se na saslušannje javio videolinkom iz zatvorske bolnice. Odvjetnik koji zastupa Washington, Ben Brandon, iznio je sažetak optužbi protiv njega, uključujući i onu da je "provalio" šifru američke obrambene mreže.

Optuženi Assange odgovora -  "nisam razbio nikakvu šifru".
I to je bilo to. Sud je odlučio da će nastavak saslušanja i moguća odluka o njegovom izručenju, biti u veljači sljedeće, 2020. godine.
Pravni tim Juliana Assangea slučaj protiv njega ocjenjuje "nečuvenim i izravnim frontalnim napadom na novinarska prava", jer sud njihovom bolesnom klijentu naređuje da se sljedeće godine suoči s golemom optužnicom i dugotrajnim saslušanjem.

- Ono što smo danas čuli na sudu nečuvena je uvreda novinarskoj sigurnosti. Ova optužnica će imati smrtonosan učinak i utjecat će na novinare i izdavače diljem svijeta. SAD žele izručenje i kazneno gonjenje izdavača izvan svog teritorija, koji nije američki državljanin, jer je objavio istinite informacije o Sjedinjenim Državama, dokaze o ratnim zločinima, zlouporabi ljudskih prava i korupciji u cijelom svijetu, tvrdi Jennifer Robinson, odvjetnica Juliana Assangea.

Sudskim je institucijama Julian Assange bio nedostupan sedam godina. 2012. zatražio je i dobio azil u ambasadi Ekvadora kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje ga je sud želio ispitati zbog navodnog seksualnog zlostavljanja koje on poriče.

No, nakon što je ekvadorski predsjednik Lenin Moreno odlučio "povući odluku o azilu zbog, kako je rekao, ponavljanja kršenja međunarodnih konvencija Juliana Assangea", 11. ga travnja ove godine londonska policija uhićuje u samoj ekvadorskoj ambasadi koja mu je godinama bila utočište - zbog "nepredaje sudu". Trenutačno je pritvoren u Londonu sa zatvorskom kaznom od 50 tjedana zbog kršenja uvjeta jamčevine.