Johnson obećava izlazak iz EU-a do 31. listopada

Favorit za novog britanskog premijera, Boris Johnson obećao je da će izvesti Ujedinjenu Kraljevinu iz Europske unije do 31. listopada i rekao da se jedino pripremanjem Brexita bez sporazuma može spriječiti takav ishod.

Bivši ministar vanjskih poslova i bivši gradonačelnik Londona je favorit za nasljednika Therese May. Dobio je podršku 114 od 313 zastupnika Konzervativaca u prvom krugu glasovanja u četvrtak, gotovo triput više od najbližeg protivnika.

U utrci dominira pitanje kako će i kada Velika Britanija napustiti EU, u najvećoj britanskoj političkoj krizi u ovoj generaciji.

U svom prvom emitiranom intervjuu otkad je kampanja započela, Johnson je obećao da će se Brexit dogoditi najkasnije 31. listopada i da se Britanija treba pripremiti na izlazak bez sporazuma za koji tvrdi da neće biti katastrofa.

- Svi koji kažu da nam treba odgoda, mislim da riskiraju nanošenje trajne štete povjerenju u politiku. Trebamo to učiniti. Moramo izaći do 31. listopada - rekao je u petak za radijsku postaju BBC-a.

- Ako trebamo izaći pod uvjetima koji se nazivaju bez sporazuma ili pod uvjetima Svjetske trgovinske organizacije, onda je naša potpuna odgovornost pripremiti se za to. Pripremom ćemo moći spriječiti takav ishod - rekao je.

Unija je više puta ponovila da neće biti novih pregovora o sporazumu o Brexitu koji se trebao dogoditi 29. ožujka, ali je već dvaput pomaknut. Johnson je rekao da ne želi Brexit bez sporazuma, ali isključuje daljnju odgodu.