Černobil je postao mjesto koje se želi posjetiti


Godine 1986. svijet je potresla katastrofa. Na sjeveru Ukrajine u Černobilu eksplodirala je nuklearna elektrana. Više od 30 godina poslije to je mjesto ponovno u središtu pozornosti, a sve zbog velikog uspjeha televizijske serije Černobil. Serija koja je pobrala izvanredne kritike, uzrokovala je golemo zanimanje turista.

Poznata turistička agencija koja nudi aranžmane za Černobil izvijestila je da je prodaja paketa za ljeto od prvog prikazivanja serijala skočila za 40 posto. Organiziraju se jednodnevni izleti autobusom iz 120 km udaljenog Kijeva. Agencije nude ture koje prate lokacije iz serije, uključujući  bunker u kojemu je donesena inicijalna odluka dužnosnika da nakon eksplozije ne bude evakuacije.

Ona je organizirana tek 36 sati nakon incidenta i HBO-ova serija bavi se nedostacima tadašnjeg sovjetskog modela odlučivanja, birokratima na koje se nije moglo računati kada zagusti i desetljećima njegovanom kulturom tajne. Turiste vode i u ukleti reaktor broj 4, koji je već tri godine prekriven golemom metalnom kupolom, visokom 108 metara.

Dan završava šetnjom uokolo Pripjata. Danas je to grad duhova. Nekad je u njemu živjelo 50 tisuća ljudi, uglavnom su radili u nuklearnoj elektrani. Obilasci na engleskome stoje avanturiste 100-njak dolara po osobi.

U travnju je obilježeno 33 godine od nesreće u kojoj je odmah poginula 31 osoba, a tisuće su bile primorane dati se u bijeg. Bjeloruske studije procjenjuju da je nakon širenja oblaka radioaktivnog materijala na kontinent od raka uzrokovanog zračenjem umrlo 115 tisuća ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija, pak, govori o njih 9000.