Često zaboravljeni jemenski rat

Saudijska Arabija presrela je pet bespilotnih letjelica jemenskih pobunjenika u još jednom napadu na zračnu luku u Abhi i vojnu bazu blizu jemenske granice, priopćila je Koalicija koju vodi Rijad i odgovorila napadima na vojne položaje hutista u Sani.

- Od gladi u Jemenu umrlo 85 tisuća djece

Jemenski pobunjenici su zadnjih tjedana pojačali napade dronovima na saudijsku monarhiju koja od 2015. vojno intervenira u Jemenu na čelu provladine koalicije. Napadi se događaju u vrijeme kada raste napetost na tom području a Washington optužuje Iran da je u četvrtak napao dva naftna tankera na području Perzijskog zaljeva, što Teheran niječe.

U raketiranju zračne luke u Abhi u srijedu ranjeno je 26 civila raznih nacionalnosti. Projektil je probio krov dvorane za dolazak putnika a zračni promet je bio prekinut na više sati. Hutiji su putem svoje televizije Al Masirah preuzeli odgovornost za napade dronovima na zračnu luku u Abhi.

U često zaboravljenom jemenskom ratu provladine snage se uz pomoć Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata bore s pobunjenim hutistima koje podupire Teheran. Poginuli su deseci tisuća civila, gotovo 3 i pol milijuna stanovnika je raseljeno, a čak 24 milijuna - dvije trećine stanovništva - treba humanitarnu pomoć.