U Splitu održana Povorka ponosa

U Splitu je održana Povorka ponosa. Uz jake mjere sigurnosti, nekoliko stotina ljudi prošlo je splitskim ulicama. Incidenata nije bilo.

Povorka ponosa održana je u organizaciji tamošnjeg LGBT centra te uz potporu švedskog i norveškog veleposlanstva i nekoliko udruga. Organizatori su rekli da Povorka, kao i svake godine, šalje poruku tolerancije, mira i ljubavi te da se zalažu za vidljivost LGBT zajednice. 

Sudionici su tradicionalno krenuli iz parka Đardina oko 18 sati. Šarena povorka kretala se strogim središtem grada, od Đardina, preko Marmontove, Pjace i opet natrag u Đardin. Veselo društvo svoj je dan završilo velikim slavljem u gradskom parku Đardin, obojeno u dugine boje, naravno, pod budnim okom snaga sigurnosti.

- Osmi "Split Pride" prošao je mirno
- Split Pride protiv Stožera za obranu Rive
I ove godine je bilo dvostruko više policajaca nego sudionika povorke. Neki su na Povorku ponosa  posebno za ovu prigodu doputovali iz inozemstva.

Uoči skupa zajednica je provela istraživanje među 200 svojih pripadnika koji su potvrdili da su i dalje izloženi neprihvaćanju te se suočavaju s diskriminacijom, osudama i netolerancijom, čak i u vlastitom domu. Najraširenije je verbalno i psihičko nasilje pa su iz splitskog LGBT-a pozivali pripadnike zajednice da im se pridruže u ovogodišnjoj povorci.