Hong Kong suspendirao zakon o izručenju

Premijerka Hong Konga Carrie Lam odgodila je na neodređeno vrijeme predloženi zakon koji bi omogućio izručenje osumnjičenih stanovnika Hong Konga Kini.

- Nakon ponovljenih internih razmatranja, tijekom posljednja dva dana, objavljujem da je vlada odlučila suspendirati zakonodavni amandman, ponovno pokrenuti komunikaciju sa svim sektorima društva, raditi više na objašnjenju i slušati različite društvene poglede, rekla je Carrie Lam na novinskoj konferenciji. Dodala je kako ne postoji krajnji rok što znači da je suspendirala proces na neodređeno vrijeme.

Zakon o izručenju koji se odnosi na 7 milijuna stanovnika Hong Konga te na strane i kineske državljane u gradu, mnogi su vidjeli kao prijetnju vladavini prava u bivšoj britanskoj koloniji. Zbog zakona o izručenju neki su hongkonški tajkuni počeli prebacivati svoje bogatstvo u inozemstvo, navode financijski savjetnici, bankari i pravnici upoznati s detaljima.

Oko milijun ljudi prosvjedovalo je protiv zakona na ulicama Hong Konga prošle nedjelje. Prosvjedi su nastavljeni tijekom tjedna, a policija je odgovorila suzavcem i gumenim mecima, zbog čega su nastali veliki nemiri. Organizatori prosvjeda planiraju novu prosvjednu šetnju u nedjelju. Zahtijevat će potpuno povlačenje zakona i odgovornost policije zbog načina na koji su reagirali na prosvjede.