Brazilci ne žele u mirovinu s 65 nego i dalje s 55 godina

Diljem Brazila radni tjedan završio je općim štrajkom, prosvjedima i izgredima. U štrajku protiv mirovinske reforme, prema podacima sindikata, sudjelovalo je 45 milijuna ljudi. Rad je bio obustavljen u naftnom, bankarskom, obrazovnom i u poštanskom sektoru, promet je bio u kolapsu.

Prvi opći štrajk u mandatu predsjednika Jaira Bolsonara održan je zbog vladina plana da se poveća dob za umirovljenje - za muškarce na 65, za žene na 62 godine. Vlada time namjerava uštedjeti oko 260 milijardi dolara jer su u blagajnama mirovinskih fondova deseci milijardi dolara manjka. Sada Brazilci u mirovinu mogu s 30 do 35 godina radnoga staža, odnosno s 50 ili 55 godina.

U Sao Paolu i Rio de Janeiru suzavcem i gumenim mecima policija je s ulica tjerala prosvjednike.Bio je to i ponovni iskaz protivljenja, ponajprije akademske zajednice, najavljenom smanjenju proračuna za školstvo. Prošloga mjeseca zbog toga su prosvjedovale stotine tisuća Brazilaca.

Unatoč golemom potencijalu za rast, Brazil bilježi pad ulaganja, industrijske i poljoprivredne proizvodnje, inflaciju od gotovo 5% i nezaposlenost od 13%. Najvećoj ekonomiji Latinske Amerike prijeti recesija.