Hrvatska politička scena

Potresa li kriza Most nakon loših rezultata na izborima za Europski parlament, kako će Živi zid platiti raskol oko euromandata, kad i od koga možemo očekivati predsjedničke kandidature i hoće li se zaista primiriti situacija u Ličko-senjskoj županiji bez novih izbora?

O tome se razgovaralo u emisiji HRT-s Tema dana s gostima politologom sa Sveučilišta u Dubrovniku Perom Maldinijem i političkim analitičarom Igorom Relkovićem.

Previranja u Mostu, negiraju raskol

Maldini o Mostu kaže da ovo što se događa nije očekivano.

- Već duže vrijeme se vidi da je vodstvo Mosta poput Grincha ukralo jednu u osnovi  dobru ideju kojom je Most započeo. Bili su lista nezavisnih kandidata i cijeli jedan koncept je promijenjen jednim drugim političkim konceptom koji nije dorađen ideološki. Pokušali su populistički kroz dvije vlade gdje nisu uspjeli, vodstvo nije imalo kontakt s ostatkom Mosta. Bio je od početka heterogen i postojala su iskakanja odnosno nezadovoljstvo onih koji se nisu slagali s vodstvom. Most je frustriran jer nisu u dvije vlade ništa uspjeli nametnuti jer nisu imali sadržaja. Lideri Mosta su korifeji političkog primitivizma jer svoje političke neistomišljenike difamiraju na osobnoj razini. Umjesto da ih prihvaćaju kao političke suparnike oni ih tretiraju kao neprijatelje, rekao je Maldini.

Sinčić: "Iz ovog ćemo izaći još jači"

Relković je odgovorio na pitanje može li se Živi zid nakon kraha na europarlamentarnim izborima izvući iz toga.

Da Živi zid nije imao nikakav krah ne bi se izvukao. Oni su dopustili da njihov prostor počne uzimati netko drugi - prvo je to bila Dalija Orešković, zatim Mislav Kolakušić. Živi zid je padao bez obzira na aferu i mislim da je ovo Živom zidu bio zadnji mandat kojeg je osvojio, smatra Relković.

Predsjednica i dalje bez konkretnog odgovora o kandidaturi

Na skorašnjim predsjedničkim izborima možemo imati četiri do šest ozbiljnih kandidati koji mogu ozbiljnije zahvatiti u biračko tijelo, smatra Relković.

VIDEO: Milijan Brkić napustio sjednicu predsjedništva HDZ-a

O posjetu ličko-senjskog župana Darka Milinovića premijeru Andreju Plenkoviću jer ta županija nakon izbora nema proračun Maldini je rekao kako su mogući novi izbori u toj županiji.

- Nekadašnji stranački sudrugovi su se iz različitih interesnih i drugih razloga posvađali i to su posljedice koje se događaju od samog raskola. Nije se dogodilo da je Milinović poražen, nego je dobio dovoljnu podršku biračkog tijela da bi u ovom trenutku mogao biti ozbiljan igrač. Mislim da je to pat-pozicija i ako se ne uspiju dogovoriti i napraviti pakt sasvim sigurno će biti novi izbori, rekao je Maldini.

Komadina kaže da je SDP "jači od sudbine"