Opasnost od epidemije ebole i u Tanzaniji

Tanzanijska ministrica zdravstva upozorava na opasnost od ebole u toj zemlji, nakon što se zaraza pojavila u Ugandi. Uganda i Tanzanija dijele vrlo dugačku granicu i ministrica je počela turneju po regijama kako bi procijenila situaciju.

- Želim upozoriti javnost da postoji prijetnja epidemije ebole u našoj zemlji, nakon pojave te bolesti u Ugandi. Regije Kagera, Mwanza i Kigoma su najviše u opasnosti, ali kako se ta bolest vrlo lako i vrlo brzo širi s osobe na osobu, zapravo je cijela zemlja u opasnosti, tvitala je ministrica Ummy Mwalimu.

Savjetodavna skupina Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) prošli tjedan je odlučila da neće proglasiti međunarodnu zdravstvenu krizu zbog izbijanja ebole u Kongu i Ugandi. Međutim, neovisna skupina je pozvala susjedne zemlje da poboljšaju svoju spremnost otkrivanja i upravljanja slučajevima širenja virusa, "kako je to učinila Uganda".

Dva člana iste obitelji umrla su od ebole u Ugandi prošli tjedan. U Demokratskoj Republici Kongo zabilježeno je od početka aktualne epidemije 2.100 slučajeva ebole, a 1.411 ljudi je umrlo. Tanzanija dosad nije zabilježila nijedan slučaj ebole.