Zašto je sadnja borovnica u vreće sve popularnija

Iako su još prije desetak godina u Podravini i Prigorju podignuti prvi nasadi američke borovnice, posljednjih godina sve se više obitelji odlučuje upravo na uzgoj te poljoprivredne kulture. Borovnica je izazov za početnike, ali i za iskusnije proizvođače bobičastog voća. Baš takve dvije obitelji, Đurec i Matić, pronašli smo u Koprivnici.

Sanela Đurec
iz koprivničkog naselja Starigrad imala je stalan posao. Uz obiteljsku je kuću dvije tisuće četvornih metara poljoprivrednog zemljišta na kojem je obitelj godinama sadila kukuruz.

Znali su da se takva površina može bolje iskoristiti pa su se odlučili za borovnice. Sanela je posao državne službenice rado zamijenila radom na plantaži. Mlada obitelj željela je i novu tehnologiju pa su borovnice posadili u vreće.

- Otvorili smo OPG, odlučili smo se za taj način jer nam je to bilo brže, nismo morali pripremati zemljište. Onda smo se javili s obzirom na mjere koje daju županija i grad za povrat sredstava za sadnice, kaže.

Sadnice i sav materijal za sadnju naručili su iz Poljske. Od 602 sadnice primilo ih se 600. Prošle su godine sadili, a za nekoliko dana počinju prvu berbu. Nasad natapaju, brižno održavaju i njeguju pa se čini kao ogledni primjer savršene plantaže.

Kao i do sada, Sanela računa na pomoć supruga i obitelji. Pokaže li se prva godina uspješnom, sadili bi još borovnica. Tako bi, kažu, ostvarili uvjete za prijavu na natječaje za europske fondove. Do tada će još poboljšati uvjete u postojećem nasadu.


Ilustracija (foto: pixabay)


Iskusni uzgajivači borovnica

Na proširenje svojega nasada bobičastog voća, među ostalim i borovnica, odlučila se i obitelj Matić. Oni su u Koprivnici i okolici najveći proizvođači bobičastog i jagodičastog voća - počeli su još 1996., a sada na 7 hektara imaju jagode, maline, kupine, ribizle, aroniju i trešnje.

Njihovo se voće prodaje na malo na tržnicama u nekoliko gradova, uglavnom na Jadranu ili veletržnici u Zagrebu. I ove će godine na svojoj plantaži ubrati oko 15 tona malina, 10 tona kupina, isto toliko jagoda i 6-7 tona borovnica.

- S borovnicama su moji počeli 2000., u malim količinama. Brzo su uvidjeli da je dosta zahtjevnija tehnologija uzgoja u odnosu na druge zbog takvog tipa tla - borovnice traže izrazito kiselo tlo do 4.7, a imali smo problema s bolestima, kaže Matej Matić.

Iskustvo i savjeti struke i stručna njega nasada pomogli su im da prevladaju teškoće pa je i taj nasad u punom rodu. Borovnice su posadili i prošle godine, a planiraju saditi još.

- Posađeno je 500 grmova četiri različite sorte koje su sada u trendu, dodaje Matić. Primjećuje da je zanimanje kupaca za bobičasto voće u Hrvatskoj svake godine sve veće.


Ilustracija (foto: pixabay)


Bez obzira na to sade li se kao kod Matića na zemlji ili u vrećama kao kod Đureca, proizvodnja borovnica zahtjevan je posao koji traje cijele godine. Od rezidbe, prihrane, održavanja, berbe ili plasmana. Najvažnije je, kažu proizvođači, dobro pripremiti tlo i nabaviti kvalitetne sadnice.

Sadnja borovnica u vreće još je u začetku, od 20 proizvođača na to ih se odlučilo samo petero. Prednost je i to što ne treba velika površina kao za druge klasične kulture.

Cijena je za sada dobra, zanimanje kupaca raste pa su i to razlozi zašto se sve više mladih u Koprivničko-križevačkoj županiji odlučuje za podizanje nasada borovnice.