HDZ proslavio 30. obljetnicu osnutka

Na današnji dan 1989. osnovan je HDZ. U prostorijama NK Borac na Jarunu za prvog predsjednika stranke izabran je dr. Franjo Tuđman. HDZ 30. obljetnicu osnivanja obilježio je svečanom akademijom u KD Vatroslav Lisinski, a nakon toga uslijedilo je druženje u prostorijama NK Jaruna i tradicionalna nogometna utakmica između momčadi HDZ-a i zvijezda.

- U današnjem svijetu i Europi važno je kako će se narodi i države prilagoditi promijenjenim globalnim okolnostima. One države koje se zatvore u uske okvire, hrane se egoizmom, koje ne žele sjediti za stolom gdje se raspravlja o budućnosti, bile bi nedorasle. HDZ nije takav. Hrvatska nije takva. Pogotovo ne danas kad o svojoj sudbini sami odlučujemo. A odlučujemo sami jer smo odavno osigurali međunarodno priznanje, rekao je Andrej Plenković na akademiji. Pitanje suverenizma za nas je riješeno još za prvog predsjednika. Mi kao stožerna stranka svoj suverenizam i domoljublje nikome ne trebamo dokazivati, dodao je.

- U doba kad je Hrvatska tek počela probijati oklope sramotne šutnje HDZ je optimistično okupio ljude različitih ideja, ali mobiliziranih oko istog političkog ideala - oživotvorenja prava hrvatskog naroda na samooređenje i državni suverentitet uz opća načela ljudskih i građanskih prava i parlamentarne demokracije, izjavio je Gordan Jandroković na svečanoj akademiji.

Izaslanstvo stranke predvođeno predsjednikom Andrejom Plenkovićem jutros je položilo vijenac te zapalilo svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana na Mirogoju.

- Danas je 30. obljetnica osnivanja Hrvatske demokratske zajednice, stranke koju je osnovao prvi predsjednik Franjo Tuđman, koji je s utemeljiteljima, uz potporu hrvatskoga naroda, hrvatskih branitelja, u prvih deset godina samostalne i slobodne Hrvatske ostvario sve ključne, strateške nacionalne zadaće, a to je stvaranje demokratskih institucija, obrana zemlje od agresije, oslobađanje teritorija, reintegracija hrvatskoga Podunavlja, vrlo jasno zacrtani put prema Europskoj uniji i NATO-u... - rekao je tom prigodom predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

- Možemo biti ponosni na postignuća HDZ-a u tom razdoblju, na predvođenju procesa transformacije pravnoga i gospodarskoga sustava, na članstvu u NATO-u i EU, kazao je Plenković.  HDZ danas, dodao je, radi na rješavanju ključnih pitanja za građane - gospodarstvu i socijalnoj uključenosti te nastojanju da se Hrvatska kvalitetno pozicionira. Istaknuo je i kako je ovo godina kad se obilježava 20. godišnjica smrti Franje Tuđmana pa su obilježavanje 30. obljetnice stranke i započeli na Mirogoju, kako bi još jednom odali poštovanje svojemu utemeljitelju.