Kinezi nakon prosvjeda počiste ulice za sobom!

U Hong Kongu stotine tisuća, a prema organizatorima čak i dva milijuna stanovnika nastavljaju s prosvjedima. Zahtijevaju potpuno povlačenje kontroverznog zakona o izručenju osumnjičenika Kini te ostavku glavne upraviteljice. Da vlasti Hong Konga popuštaju, pokazuje njihov najnoviji potez.

Prosvjedi su dobili novi poticaj. Demokratski aktivist, 22-godišnji Joshua Wong izašao je iz zatvora u kojem je ponovno završio nakon presude hongkonškog suda prošlog mjeseca. Osuđivan je nekoliko puta zbog prosvjeda 2014. te nepoštovanja suda. Odmah nakon izlaska pozvao je na smjenu izvršne šefice hongkonške administracije Carrie Lam.

Pod pritiskom stotina tisuća prosvjednika, koji traže isto što i Joshua Wong, hongkonša šefica ne samo da je na neodređeno zamrznula donošenje zakona o izručenju nego se i ponizno ispričala! Objasnila je da će stajalište njezine administracije sada biti poniznije i spremnije na kritike u cilju napretka.

No čini se da prosvjednike ovo neće odvratiti od njihovih zahtjeva. I tako, vrag je i ovaj put u detaljima. Unatoč isprikama, demokratski pokret Hong Konga ne odustaje.

A kako to izgleda kada Kinezi masovno prosvjeduju - vidjelo se jutros, kada su prosvjednici ponovno izašli na ulice, kako bi - pomeli i počistili za sobom!

Kina neće dopustiti čelnici Hong Konga da odstupi unatoč nemirima

Peking neće dopustiti čelnici Hong Konga Carrie Lam da odstupi čak i ako ona to bude htjela, rekao je vladin dužnosnik blizak njoj.

Lam je izabrana na izbornom kolegiju izaslanika koje je odobrio Peking, nakon što je odbacio zahtjeve za općim glasovanjem u Hong Kongu. Njezina ostavka sada, čak i ako je Peking pomislio da je vrijeme potrage za novim vođom, vjerojatno će ponovno pokrenuti raspravu o demokraciji.

- To bi stvorilo više problema nego što bi ih se riješilo, na svim razinama, rekao je izvor iz vlade o izgledu otpuštanja Lam.

Čelnicu Hong Konga, koju optužuju za autoritarnost, morala se u nedjelju ispričati i priznati da su propusti u radu vlade potaknuli mnoge sukobe i svađe u honkonškom društvu.