Debata o britanskom premijeru: Svi protiv Borisa

Favorit u utrci za novog čelnika vladajuće Konzervativne stranke i novog britanskog premijera Boris Johnson jučer nije sudjelovao u prvoj televizijskoj debati s petoricom protukandidata.

Zbog toga su ga optužili da pokušava izbjeći odgovore na neka ključna pitanja.  Među njima je i njegovo obećanje da će do kraja listopada izvesti Veliku Britaniju iz Europske unije na bilo koji način.

- Gdje je Boris?, pitao je britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

Iako je pozvan i tijekom debate da se priključi u bilo kojem trenutku to se nije dogodilo. Petorica kandidata mnogo su vremena posvetila onomu kojeg nema, koji uglavnom šuti, ali koji je u prvome krugu glasovanja konzervativnih zastupnika dobio gotovo triput više glasova od najbližeg protivnika. 

Brexit je u debati izazvao mnogo polemika, ali i suglasja, mnogo je truda uloženo u dokazivanje tko bi ga bolje proveo i koji bi od kandidata bolje vodio vladajuću Konzervativnu stranku.

Sutra počinje drugi krug glasovanja. Tko dobije manje od 10% glasova, ispada iz utrke za novog čelnika britanske vlade i tako sve dok ne ostanu dvojica kandidata. Premijerovo ime doznat će se 22. srpnja.