Grabar-Kitarović u Estoniji

Predsjednica Republike u službenom je posjetu Republici Estoniji.Taj je posjet uslijedio nakon niza bilateralnih susreta s estonskom kolegicom Kersti Kaljulaid na marginama velikih međunarodnih skupova.

Nakon svečanog dočeka za Kolindu Grabar Kitarović u Tallinnu je uslijedio sastanak dviju predsjednica. Glavne teme razgovora bile su jačanje bilateralnih odnosa, sigurnosna pitanja uključujući odnos Rusije prema baltičkim susjedima i suradnju u okviru NATO-a, ali i brojne teme vezane za Europsku uniju.

Naglasak je stavljen na pripremu Hrvatske za preuzimanjem predsjedanja EU u prvoj polovici iduće godine. Neizostavna tema bilo je i jačanje suradnje u okviru inicijative Triju mora, poglavito u sektoru prometne infrastrukture i elektroindustrije, ali isto tako u ICT sektoru, prijenosu tehnologija, kao i u turizmu.

Estonija kao vodeća zemlja u Europi kada je u pitanju digitalno gospodarstvo i digitalno društvo nudi nam svoja iskustva u izgradnji učinkovite e-uprave, a suradnja je moguća i u kibernetičkoj obrani.

- Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas ovdje u Tallinnu. Estonija i Hrvatska napravile su mnogo od uspostave diplomatskih odnosa 1991. Obje smo članice istih multilateralnih organizacija poput UN-a, Svjetske trgovinske organizacije, EU-a i NATO-a. Došli ste nam u posjet upravo šest mjeseci prije predsjedanja Hrvatske Europskom unijom. Znamo kako je to i želimo vam dati potporu - izjavila je estonska predsjednica.

Naše zemlje imaju iste interese u energetskim pitanjima, a postoji mogućnost pojačane trgovinske suradnje, kao i ulaganja u IT sektor - kazala je Grabar-Kitarović.

- Hrvatska će nastaviti poboljšavati klimu za investiranje i nadam se da će estonske tvrtke prepoznati dobrobiti ulaganja u Hrvatsku. Osobito cijenimo kontinuiranu potporu Estonije našim prioritetima poput ulaska u Schengen i OECD - poručila je.

Predsjednica Grabar-Kitarović tijekom svog posjeta Estoniji sastat će se u poslijepodnevnim satima i s estonskim premijerom, kao i s predsjednikom estonskog parlamenta.