Horvat: Hrvatska više nije zemlja u kojoj je svaka investicija poželjna

Hrvatska više nije zemlja u kojoj je svaka investicija poželjna. Istaknuo je to ministar gospodarstva Darko Horvat prilikom predstavljanja OECD-ovih pregleda investicijske i regulatorne politike Hrvatske. Dvogodišnju analizu politika proveo je OECD u suradnji s ministarstvima gospodarstva i vanjskih poslova te privatnim sektorom.

- Investitori koji otvaraju radna mjesta a onda daju priliku ili teret vladi, da se zbog takvih radnih mjesta komunicira institut minimalne plaće - nisu dobro došli u Hrvatskoj. Takve investitore ne želimo i takva radna mjesta više ne trebamo - poručio je Horvat, dok je Antonio Gomes, zamjenik direktora OECD-a, rekao kako u Hrvatskoj postoje namjera i volja za provođenje potrebnih reformi i promjena.

Ministra Horvata, koji je sudjelovao na predstavljanju analiza OECD-a o regulatornoj i investicijskoj politici Hrvatske, novinari su upitali ima li javnost razloga sumnjati da su vladajući pomogli odvjetniku Borisu Šavoriću, na što je on odgovorio da sa Šavorićem i odvjetničkim uredom Šavorić proteklih godinu dana svog ministarskog mandata "nije vodio niti jedan sastanak, niti jedan razgovor niti bilo kakve pregovore".

Šavorić, rekao je Horvat, nije sudjelovao u njegovim pregovorima o nedovršenom jaružalu koje je Uljanik gradio za luksemburško-belgijsku grupaciju Jan de Nul. Rekao je da je pregovore vodio isključivo s menadžmentom te kompanije, te kako odvjetnik Boris Šavorić u njima nije sudjelovao.

Naime, kako pišu 24sata, Boris Šavorić, odvjetnik koji vodi odvjetničko društvo Šavorić i partneri, a javnosti poznatiji kao član "grupe Borg" za koju se tvrdilo da je pisala "lex Agrokor", od početka ove godine je počeo zastupati Jan de Nul.

Ministar Horvat nije htio komentirati zašto je Jan de Nul odabrao baš taj odvjetnički ured za svog pravnog savjetnika na prostoru RH te je poručio da je u četiri dosadašnja sastanka pregovarao s menadžmentom Jan de Nula i sa samim gospodinom Jan de Nulom. Napominje i da ti pregovori još nisu gotovi i kako se oni pretežno održavaju u kabinetu Ministarstva gospodarstva.