Donald Trump i službeno po drugi mandat

Donald Trump i službeno je ušao u utrku za Bijelu kuću 2020. Godinu i pol prije predsjedničkih izbora u SAD-u objavio je kandidaturu u Orlandu, na Floridi, jednoj od odlučujućih saveznih država u predsjedničkoj utrci u SAD-u.  Brojni simpatizeri satima su kampirali ispred dvorane u kojoj je održan megaskup.

Drugi su američki predsjednici utrku za reizbor uglavnom objavljivali usput, bez velike pompe. Ne i Donald Trump.

U dvorani u Orlandu okupilo se oko 20 tisuća njegovih pristaša, koliko je bilo sjedećih mjesta. Najavila ga je prva dama SAD-a, Melania Trump.

Bio je to politički spektakl po ukusu Donalda Trumpa. U govoru koji je trajao dulje od sat vremena podsjetio je na uspjehe svoje administracije, gospodarski rast i rekordnu nezaposlenost.

- Cijeli nam svijet zavidi na ekonomiji koja je možda najbolja u povijesti naše zemlje. Naša budućnost nikada nije bila sjajnija, a američki san nikada snažniji, poručio je oduševljenoj publici.


Foto: REUTERS/Carlo Allegri

Žestoko je kritizirao medije, Muellerovo izvješće, bivše i aktualne političke oponente iz Demokratske stranke, s posebnim naglaskom na Hillary Clinton.

Pobjedničku formulu Trump ne misli mijenjati - ilegalna imigracija i trgovinski rat s Kinom bit će velike teme njegove kampanje.

Slogan kampanje bit će "Obećanja dana, obećanja ispunjena".

Prema posljednjoj Gallupovoj anketi, podupire ga 43 posto Amerikanaca i 89 posto republikanaca.

U utrku za Bijelu kuću 2020. ušao je rekordan broj demokrata - njih 23. Joe Biden, bivši potpredsjednik SAD-a, procjenjuju analitičari, Trumpov je najopasniji suparnik.

Nekoliko blokova dalje od Trumpova skupa podrške održan je prosvjed s balonom "Beba Trump".