Jedna od najvećih zapljena droge u povijesti SAD-a

U jednoj od najvećih zapljena droge u povijesti SAD-a federalne vlasti zaplijenile su 16,5 tona kokaina vrijednog više od milijardu dolara s broda u Philadelphiji, objavilo je u utorak američko ministarstvo pravosuđa. Među uhićenima je crnogorski državljanin.

Federalni, državni i lokalni službenici ukrcali su se na teretni brod MSC Gayane usidren u philadelphijskoj luci Packer i pronašli kokain u sedam kontejnera, navodi se u izvješću podnesenom Federalnom sudu.

Uhićena su dva člana posade, Ivan Đurašević i Fonofaavaea Tiasagu, i protiv njih su podignute optužnice. Oba muškarca rekla su istražiteljima da su pomogli ukcati drogu tijekom putovanja, navodi se u izvješću.

Podgorički portal Vijesti objavio je da je Đurašević crnogorski državljanin s prebivalištem u Budvi.
- Ova količina kokaina može ubiti milijune ljudi, objavio je na Twitteru američki državni tužitelj u Philadelphiji William McSwain. Njegov ured procijenio je vrijednost zaplijenjenog kokaina na više od milijardu dolara.

Brod je bio u Čileu, Peruu, Kolumbiji i Panami prošli mjesec, pokazuju podaci Reutersa o praćenju plovila.

Vlasnik teretnog broda, tvrtka Mediterranean Shipping, navodi u priopćenju da su upoznati s incidentom i da surađuju s američkim vlastima u razotkrivanju trgovine ilegalnim drogama.

Zapljena je jedna od najvećih u povijesti SAD-a. U Kaliforniji i Teksasu 1989. godine zaplijenjeno je 21 i 14 tona kokaina.

Kokain je najčešće konzumirana ilegalna droga u SAD-u, navode federalni službenici.