Ubojstvo Khashoggija - UN objavio zastrašujuće detalje

Postoje vjerodostojni dokazi da su princ Saudijske Arabije Mohammed bin Salman i drugi visoki dužnosnici osobno odgovorni za ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija. UN u svom izvješću navodi da je dovoljno dokaza za daljnju neovisnu međunarodnu istragu i poziva na obustavu suđenja osumnjičenima u Saudijskoj Arabiji jer ono ne ispunjava proceduralne i temeljne međunarodne standarde.

-
Tužitelj u slučaju Khashoggi zatražio smrtnu kaznu za petoricu
- Kronologija slučaja Khashoggi: Saudijska Arabija mijenja priče
- Posljednje Khashoggijeve riječi: 'Ne mogu disati'

- Za ubojstvo gospodina Khashoggija odgovorna je država - Saudijska Arabija. Dosadašnja su izvješća bila usredotočena na različite pojedince. Inzistiram da odgovornost snosi Saudijska Arabija, koja do sada nije priznala svoju krivnju, poručila je posebna izvjestiteljica UN-a Agnes Callamard .

Izvješće, koje poziva na istragu protiv prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana i drugih visokih saudijskih dužnosnika zbog odgovornosti za Khashoggijevu smrt, oslanja se na snimke i forenzički rad turskih istražitelja i informacije sa suđenja osumnjičenima u Saudijskoj Arabiji.

UN prenio razgovor Khashoggijevih ubojica: "Je li žrtveno janje stiglo"

U trenucima prije ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija prošlog listopada, osumnjičeni ubojice čekali su u saudijskom konzulatu i uzrujavali se zbog zadatka koji trebaju izvršiti, navodi se u UN-ovu izvješću.

- Hoće li biti moguće staviti truplo u vreću?, upitao je Mater Mutreb, saudijski špijun koji je radio za višeg savjetnika saudijskog prijestolonasljednika.

- Ne. Preteško je, odgovorio je Salah al-Tubajgi, forenzičar iz ministarstva unutarnjih poslova koji će raskomadati i baciti tijelo. Rekao je da će zadatak "biti lagan".

- Zglobovi će biti odvojeni. To nije problem. Tijelo je teško. Prvi put režem na tlu. Ako uzmemo plastične vreće i izrežemo tijelo na dijelove, bit će završeno. Zamotat ćemo svaki dio, nastavlja Tubajgi.

Na kraju razgovora s Tobajgijem, Mutreb pita je li "žrtveno janje" stiglo.

Nijednom se ne spominje Khashoggijevo ime, ali dvije minute poslije on ulazi u zgradu. Mutreb kaže Khashoggiju da pošalje sinu SMS poruku.

- Što da napišem? Vidimo se uskoro? Ne mogu reći da sam otet", odgovara Khashoggi.

- Skrati to, odgovara Mutreb.

- Kako bi se to moglo dogoditi u konzulatu? Neću ništa napisati, kaže Khashoggi.

- Napišite gospodine Jamal. Požurite. Pomozite nam kako bi mi vama pomogli jer naposljetku ćemo vas vratiti u Saudijsku Arabiju, a ako nam ne pomognete znate što će se u konačnici dogoditi. Neka ovaj problem dobro završi, rekao je Mutreb.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da Ankara "snažno podržava" poziv UN-a da se istraži uloga Bin Salmana i drugih saudijskih dužnosnika u ubojstvu disidentskog novinara Washington Posta. Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz pozdravila je UN-ovo izvješće kao "dobrodošlu" vijest.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir odbacio je izvješće kao "ništa novo". Kazao je kako Izvješće izvjestitelja u vijeću za ljudska prava sadrži očite kontradikcije i neutemeljene navode koji dovode u pitanje njegov kredibilitet", dodao je.