Veliki zračni desant u Udbini

Međunarodna vojna vježba "Swift Response" - kulminirala je noćas velikim zračnim desantom na poligon u Udbini. Izveli su ga američki, britanski i francuski padobranci. Zahvaljujući termovizijskim kamerama - ekskluzivno donosimo reportažu iz Udbine. Naša ekipa provela je noć s padobrancima.

Elitna je to vojna disciplina, noćni skokovi vrhunac obučenosti i umijeća.

Iskočili su u mrkli mrak, no termovizijska kamera doslovno noć pretvara u dan pa ekskluzivne snimke otkrivaju sve umijeće francusko-britanskih padobranaca. Iz Herkulesa s visine, borbenog skoka, od samo 250 metara desantiralo se u punoj ratnoj opremi.

Padobran je težak 20 kg, rezervni još 8. Ruksak sa svom opremom i oružjem između 50-60 kilograma.

I doslovno, jedna je to od najtežih vojnih aktivnosti. Padobranstvo je privilegij samo vrhunski obučenih vojnika.

Najveći je to zračni desant u posljednjih 75 godina. Posljednji put oko 1000 padobranskih kupola na ovim je širim prostorima viđeno nad Drvarom u Drugom svjetskom ratu.

U 28 valova skakalo se cijelu noć, sve do sredine današnjeg dana. Motore nisu gasila tri aviona i nekoliko helikoptera koji su polijetali sa Zemunika. Pred jutro  termovizijsku noćnu zamijenila je dnevna kamera i nakon uspješno provedene vježbe, u kojoj su pripadnici naše vojske bili u ulozi suprotne strane, ispratila padobrance i druge sudionike na zasluženi odmor.