Plenković i Dombrovskis o spremnosti RH za ulazak u eurozonu

Premijer Andrej Plenković u posjetu je Bruxellesu, gdje će sudjelovati na summitu, kojem je cilj izabrati čelnike europskih institucija. Sastao se s potpredsjednikom Europske komisije za financije Valdisom Dombrovskisom. Razgovarali su o pripremama za ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM2) i u eurozonu.

- Mislim da smo sve pretpostavke dobro napravii i vjerujem da će nas se podržati i na razini euroskupine, a i kasnije na drugim razinama kada se budu donosile konačne odluke. Taj će proces, kao i obično, trajati oko godinu dana. Sve skupa je unaprijed vrlo dobro koordinirano i planirano unutar hrvatskih institucija, u Vladi gdje koordiniramo cijeli proces i održavamo stalnu komunikaciju s Komisijom i euroskupinom, rekao je Plenković.

Postupak za ulazak u ERM2 predviđa da guverner HNB-a i ministar financija pošalju pismo u Bruxelles nakon čega kreće postupak evaluacije određenih područja po pojedinim politikama koje je Hrvatska definirala kao korake kojima će ispuniti potrebne kriterije.

Nakon sastanka s Dombrovskisom premijer Plenković je bio na prijemu koji su u povodu Dana državnosti organizirale tri diplomatske misije u Bruxellesu.