VIDEO: Snimka rušenja američkog drona

Iranski projektil srušio je američku vojnu bespilotnu letjelicu kod Hormuškog tjesnaca. Vijest su potvrdili i Teheran i Washington. Međutim, dok Iranci tvrde da je letjela kroz iranski zračni prostor, Amerikanci navode da je bila u međunarodnom prostoru. Stanje u Hormuškom tjesnacu sve je napetije.

Američko ministarstvo obrane objavilo je snimku rušenja svojeg drona.Popodne je američki predsjednik Donald Trump objavio na Twitteru kako je Iran napravio veliku grešku.
Nakon toga Trump je pozvao je pozvao čelne ljude Kongresa u situacijsku sobu (eng. "Situation room") kako bi ih informirao o Iranu. Rezultate tog sastanka još se iščekuju.

Iran srušio američki dron iznad Hormuškog tjesnaca

Iranskim projektilom srušen je američki vojni dron MQ-4C Triton u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca, rekao je američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Drugi detalji nisu poznati, kao ni vrijeme kada se to dogodilo.

Prije toga kapetan mornarice i glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američke vojske Bill Urban rekao je da američka vojska nije letjela iznad iranskog zračnog prostora. Iran tvrdi da je dron povrijedio iranski zračni prostor.

- Rušenje američkog drona jasna je poruka SAD-u. Naše granice su crvena linija za Iran i snažno ćemo reagirati protiv bilo kakve agresije. Iran ne traži rat ni s jednom zemljom, ali spremni smo braniti se, rekao je vrhovni zapovjednik Iranske elitne nacionalne garde Hossein Salami.

Napetost između Irana i Sjedinjenih Država zaoštrila se od prošle godine nakon što se predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015. Obnovio je sankcije toj zemlji i iranski izvoz nafte nastoji svesti na nulu.