Lijepo vrijeme, praznici, gužve i problemi na cestama

Današnji blagdan mnogi su iskoristili za odlazak na more ili izlet. Slobodan dan spojili su s vikendom, a neki čak i s praznikom u utorak.

Tako je produženi vikend od Tijelova do Dana državnosti prvi od onih koji su stavili na kušnju sve sudionike u prometu.

Kolona na zagrebačkoj obilaznici u jednom je trenutku bila dugačka 6 kilometara. Prijepodne je na autocestama bilo prvih većih gužvi ove sezone, a najveći zastoj dogodio se zbog nesreće u tunelu Sveti Rok gdje se zapalio automobil.

Povremeno je gužvi bilo i na granicama. Pojačan promet očekuje se u nedjelju i utorak - i to u smjeru unutrašnjosti.Gost emisije HRT-a Tema dana bio je direktor sektora za održavanje Hrvatskih autocesta Ivica Križanić koji je iz prve ruke objasnio požar na automobilu u tunelu i sjajnu reakciju vatrogasne postrojbe Hrvatskih autocesta koja je za 2,5 minute došla na mjesto požara i počela s gašenjem.

- Kad se signalizirao požar u jednoj cijevi automatski je zaustavljen promet u obje cijevi. Ona druga u kojoj nema požara služi kao evakuacijska. Pravovremenom reakcijom i pravodobnim gašenjem požara spriječeno je širenje vatre na instalacije i opremu u tunelu. Zbog toga se nakon sanacije požarišta mogle pustiti u promet obje cijevi tunela. Većina ljudi je dobro odreagirala na evakuaciju, no neki su odbili evakuaciju pa čak i počeli okretati vozila u suprotnom smjeru, što je u takvoj situaciji izrazito opasno. Zbog požara danas je upotrijebljena crvena crta u tunelu - ona služi kao evakuacijska crta i treba ju pratiti i ona će vas dovesti do mjesta gdje sigurno možete napustiti tunel, objasnio je Križanić

O gužvi na granicama govorio je Nikola Jelić, pomoćnik šefa smjene, PGP Bregana.