Verbalni rat i igra živaca u Perzijskom zaljevu

Američki predsjednik Donald Trump odobrio je vojne napade protiv Irana u znak odmazde za rušenje bespilotne letjelice vrijedne 130 milijuna dolara, ali ih je otkazao kad su zrakoplovi već bili u zraku. Trump je prvotno odobrio udare na mali broj odabranih ciljeva kao što su radarski i raketni sustavi, navodi se u izvješću visokih dužnosnika administracije.

Koliko nas je dijelilo od vojnog sukoba SAD-a i Irana i je li time odbačena prijetnja da bi se to moglo i dogoditi ili je još sve otvoreno u Temi dana govorili su Jadranka Polović sa Sveučilišta Libertas i vojni analitičar Jan Ivanjek.
Udari su zakazani za petak prije zore kako bi se smanjio rizik za iransku vojsku ili civile. Zrakoplovi su bili u zraku, a brodovi su bili u poziciji, ali nijedna raketa nije ispaljena, jer je došla zapovijed za odstupanje, rekao je jedan visoki dužnosnik uprave. Nije jasno hoće li se napadi na Iran ipak dogoditi, kao što nije poznato što je razlog otkazivanju udara, ističe se.

Opet je twittom Donald Trump objasnio zašto se predomislio i povukao već izdanu naredbu za napad na Iran: "Srušili su dron bez posade iznad međunarodnih voda. Prošle noći bili smo spremni odgovoriti udarom na tri različite mete. Kad sam pitao koliko ljudi će umrijeti, general mi je rekao '150 ljudi, gospodine'. 10 minuta prije udara sam ga zaustavio. To nije proporcionalan odgovor na rušenje drona bez posade. Nisam u žurbi, naša vojska se gradi i spremna je, najbolja na svijetu. Sankcije ih grizu, a sinoć smo ih dodali još. Iran ne smije NIKAD imati nuklearno oružje".


Iranski šef diplomacije Mohammad Javad Zarif twitta kako su iz iranskih teritorijalnih voda, "gdje je oborena", izvukli dijelove srušene američke bespilotne letjelice: "Sjedinjene Države provode ekonomski terorizam protiv Irana. Izvode tajne operacije protiv nas, sada i na našem teritoriju. Ne tražimo rat, ali predano ćemo braniti naše nebo, kopno i more. Novi čin agresije izložit ćemo u UN-u, dokazati da Amerikanci lažu kada kažu da je letjelica oborena iznad međunarodnih voda".

Teheran i Moskva upozoravaju Amerikance

Iransko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da Iran ima "neoborive dokaze" koji pokazuju da je Global Hawk bio u iranskom zračnom prostoru. Iranska državna televizija u prilog tome objavila je snimke koje je predstavila kao ostatke američkog drona. Zamjenik ministra vanjskih poslova Abas Aragči prenio je potom poruku Washingtonu putem iranskog veleposlanika u Švicarskoj:

- Iran ne želi rat, rekao je Aragči. Međutim, "američke snage da ne poduzimaju nikakve nepromišljene poteze u regiji" i dodao da će Iran braniti "svim sredstvima protiv agresije", kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Iranci pokazuju snimke ostataka srušenog američkog drona. Tvrde i da je uz njega letio američki špijunski avion P-8 s 35 ljudi. Zapovjednik Iranske Revolucionarne garde Amir Ali Hajizadeh, kaže, da je i on ušao u iranski zračni prostor, da su i njega mogli oboriti, ali - nisu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov zatražio je od svih strana da pokažu suzdržanost i kazao da je Moskva zabrinuta zbog tenzija između Washingtona i Teherana. Prije njega, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov pozvao je Washington da odmjeri moguće posljedice sukoba s Iranom i kazao da izvješće NYT-a pokazuje da je stanje iznimno opasno.

Zrakoplovne kompanije izbjegavaju iranski prostor

U znak opreza, Američka savezna uprava za civilno zrakoplovstvo izdala je hitan nalog kojim zabranjuje američkim kompanijama letove iznad dijelova iranskog teritorija zbog pojačanih napetosti u tom području. Nakon odluke FAA, uslijedile su slične odluke više drugih zrakoplovnih kompanija. Nalog za zabranu letova iznad dijelova Perzijskog zaljeva i Hormuškog tjesnaca izdan je nekoliko sati nakon što je zrakoplovna kompanija United Airlines otkazala letove između zračne luke Newark u New Jerseyju i glavnog indijskog financijskog središta Mumbaija, koji lete kroz iranski zračni prostor. Sličnu odluku donio je i nizozemski KLM, australski Quantas, njemačka Lufthansa i britanski British Airways.

U Bijeloj kući ponovno traju konzultacije, a američki se predsjednik Trump sastao i s delegacijom Kongresa koja ga poziva na oprez.