Bez dogovora o novim čelnicima EU institucija

Rano jutros završena je sjednica Europskoga vijeća bez dogovora o nominaciji kandidata za nove čelnike ključnih europskih institucija. Šefovi država i vlada koji čine Europsko vijeće nisu se uspjeli dogovoriti. Iako su razgovori trajali do dva ujutro, podjele su zasad prevelike i morat će se organizirati izvanredni sastanak na vrhu 30. lipnja kako bi se ponovno pokušao postići dogovor.

Odbijanje europskih socijalista i liberala da za predsjednika Europske komisije podrže kandidata Europske pučke stranke Manfreda Webera dovelo je do toga da ni pučani ne žele prihvatiti njihove kandidate, objasnio je premijer Andrej Plenković.

- Europsko vijeće raspravljalo je o imenovanjima uzimajući u obzir moje konzultacije i izjave dane u Europskom parlamentu. Nije bilo većine ni za jednog kandidata. Vijeće se složilo da treba izabrati osobe koje će održati raznolikost EU-a. U međuvremenu, nastavit ću konzultacije, među ostalim i s Europskim parlamentom - izvijestio je Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je prije prve sjednice novog sastava Europskog parlamenta na kojoj ćemo morati izabrati i novog predsjednika, prijeko  potrebno imati zajedničku poziciju kako bi vodstvo Europskog parlamenta i Europskog vijeća održavalo ravnotežu snaga koju imaju u Parlamentu. Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je pak da nema ništa protiv njemačke kandidature.

- Nisam se šalio kad sam izjavio da bih podržao i kancelarku Merkel ako bi se ona odlučila kandidirati, jer mislim da ima kvalitete i vještine da bude vrlo dobra predsjednica Europske komisije. Nije tajna da je poštujem - komentirao je.