Dovršeno financijsko-knjigovodstveno vještačenje u slučaju Agrokor

Financijsko-knjigovodstveno vještačenje u predmetu Agrokor dovšreno je te je nalaz vještaka dostavljen i obrani, priopćilo je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO). Sljedeći korak DORH-a trebala bi biti odluka hoće li doći do podizanja optužnice, što je po mnogima i najizglednija opcija.

- S obzirom na to da je spomenuti nalaz izuzetno opsežan, potrebno je razumno vrijeme da se nalaz prouči i utvrdi je li eventualno potrebno tražiti dopunu vještačkog nalaza ili je moguće donijeti meritornu državnoodvjetničku odluku, stoji u priopćenju zagrebačkog ŽDO-a u kojem napominju da sadržaj vještačkog nalaza nije moguće iznositi u javnost jer su istrage prema Zakonu o kaznenom postupku nejavne.

Nalaz, u čiji sadržaj DORH nije želio ulaziti, jer istraga nije javna, ima oko 500 stranica, bit će dostavljen tužiteljstvu i obrani, koji će dobiti razuman rok da ga prouče. Nalaz je napisan i na hrvatskom i na engleskom jeziku, pa se ne bi trebalo gubiti još vremena na neka dodatna tumačenja.

Vještačenje je radila poljska podružnica KPMG-ja, jedne od četiri najpoznatije revizorske tvrtke. No, čak je i njima bio potreban izuzetno dugačak rok kako bi to vještačenje dovršili, što dovoljno govori o količini obrađenog materijala. Istraga je dugo trajala, probijen je rok od 18 mjeseci, a čak je i Vlada 2017. osigurala dodatna sredstva - 5 milijuna kuna, kako bi omogućila istražnim tijelima da kvalitetnije obave posao.

Tereti ih se za nezakonito pribavljanje više od milijardu kuna

Istraga protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenuta u studenome 2017. zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Uz Todorića i sinove istragom u slučaju Agrokor obuhvaćeni su i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor. Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, a 20. studenoga prošle godine na slobodu je izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i zabranu napuštanja Zagreba.