Horvat: Nema ozbiljnije namjere Kineza za kupnju ili strateško partnerstvo u 3. maju

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je kako trenutno nema ikakve ozbiljnije namjere najvećega kineskog brodograditelja kupi ili uđe u strateško partnerstvo u 3. maju te izvijestio kako se traži način da se brodovi koji su započeti završe i isporuče.

-
Brodarski institut Kinezima ima puno toga za ponuditi
- Ako se Kinezi odluče za Uljanik: Brodogradnja ili nešto drugo?

- U ovom trenutku nema ikakve ozbiljnije namjere da najveći kineski brodograditelj (China Shipbuilding Industry Corporation - CSIC) kupi ili uđe u strateško partnerstvo u 3. maju, odnosno još uvijek u Uljanik Grupi, rekao je Horvat odgovarajući na pitanje jesu li se Kinezi javili po pitanju 3. maja, s obzirom da je za 4. srpnja zakazano ročište o stečaju.

S druge strane, kaže da ima informacije koje idu u prilog onome o čemu se govorilo proteklih mjesec dana, a to je da postoji ozbiljna namjera kineskog partnera da se s Brodarskim institutom dogovori zajednički nastup u novim projektima. Novinari su Horvata pitali i postoji li šansa da država uđe u 3. maj sa svojim novcem, a Horvat je kazao da se pronalazi legalan način na koji omogućiti da oni brodovi koji su u određenoj fazi gotovosti završe i isporuče.

- Siguran sam da će model biti sukladan hrvatskom i europskom zakonodavstvu, a kroz nekoliko dana, a sigurno prije zakazanog slijedećeg ročišta, on će biti predstavljen i samoj upravi 3. maja, odnosno sindikatima, ali i hrvatskim institucijama. U ovom trenutku nemamo nikakvih zapreka, a želimo da predloženi model koji ćemo imati na stolu, siguran sam tijekom idućeg tjedna, bude sukladan hrvatskim zakonima, a da se ničime ne kosi sa smjernicama i direktivama EK, kazao je Horvat.

Sindikati: Na potezu država

Sindikalisti 3. maja nisu ni imali, kažu, velika očekivanja od dolaska kineskog izaslanstva u Rijeku i obilaska riječkoga brodogradilišta. Dodaju da su bili dovoljno strpljivi u očekivanju povratne informacije. Smatraju da je sada ponovno Hrvatska vlada na potezu.

- Pa nažalost mi smo i mislili da su oni zainteresirani samo za naše znanje pošto naš škver nije njima neka opcija da im je potreban, To je bilo za očekivati s naše strane, mi se uzdamo u sebe i vjerujemo da će nam Vlada dati vjetar u leđa kako bi se mi pokrenuli. Brodovlasnici su ovdje, žele završiti brodove, mi imamo znanja znači na potezu je jedino Vlada da nam nekako napuni ta naša jedra, gurne vjetar u jedra kako bi krenuli dalje bez Kineza, izjavio je član Kriznog stožera za spas 3. maja Veljko Todorović.