Horvat i Počivalšek: Dobar trend gospodarskih odnosa, slični problemi

Ministar gospodarstva Darko Horvat i slovenski ministar Darko Počivalšek ocijenili su u petak da hrvatsko-slovenska gospodarska suradnja ima dobar trend te da oba gospodarstva imaju slične probleme, primjerice one s nedostatkom radnika.

Susret dvojice ministara održan je u dvorcu Mokrice, u sklopu poslovnog skupa kojeg je u čast Dana državnosti Republike Hrvatske i Republike Slovenije organizirao SLO CRO Poslovni klub.

Počivalšek je istaknuo da gospodarska suradnja Hrvatske i Slovenije ima pozitivne trendove te kako je trgovinska razmjena lani dosegnula 5,5 milijardi eura, što je 11 posto više nego godinu ranije.

Kazao je da je u razgovoru s Horvatom otvorio važna gospodarska pitanja, a između ostalog je bilo riječi o suradnji prilikom predsjedanja Vijećem EU-a koje Hrvatsku očekuje u prvoj polovici iduće, a Sloveniju u drugoj polovici 2021. godine.

- To je razdoblje u kojem ćemo imati uvjete unaprijediti gospodarstvo, ali i riješiti stvari koje opterećuju odnose između dviju država, kaže Počivalšek.

Horvat je kazao da je s Počivalšekom otvorio dijalog u ključnim temama za Hrvatsku, kao što je rast industrijske proizvodnje, kvalitetnih investicija i izvoza.

Horvat apostrofira da slovensko gospodarstvo gotovo 84 posto svega što proizvede izvozi i nada se da će u razmjeni iskustava i Hrvatska preuzeti neke od elemenata slovenske izvozne politike.

Dogovoreno je da se na razini državnih tajnika počne pripremati ono što je postojalo i do 2012. godine, a to su mješovite gospodarske komisije. Pritom će se u pripremi definirati četiri do pet područja unutar kojih postoji potencijal za zajednički nastup na jedinstvenom europskom tržištu, kao i za nastup na trećim tržištima, najavljuje Horvat.

Ministri su se složili da Hrvatska i Slovenija imaju identične probleme kada je u pitanju nedostatak kvalitetne radne snage.

Odlazak radne snage u inozemstvo, što je problem i Slovenije i Hrvatske, mogao bi se riješiti povećanjem plaća, kazao je Počivalšek, dok je Horvat dodao da su za osiguranje potrebnih kadrova i potrebne i promjene obrazovnog sustava koji bi se trebao prilagoditi zahtjevima novih radnih mjesta koja se stvaraju.

Predsjednik Poslovnog kluba slovenskih i hrvatskih gospodarstvenika SLO CRO Saša Muminović ističe da današnje okupljanje više od 100 gospodarstvenika iz dvije zemlje na jednom mjestu predstavlja veliku priliku za sklapanje poslova, utvrđivanje starih poznanstava i sklapanje novih.

Gospodarsku suradnju između Hrvatske i Slovenije smatra odličnom, no kaže da su problem neriješena politička pitanja, za koje je krajnje vrijeme da se riješe.

- Percepcija loših političkih odnosa ima svoje reprekusije na gospodarstvo, htjeli mi to ili ne, uvijek se nekako provlači postojanje neriješenih pitanja. Potrebno je presjeći čvor i pronaći kompromis, poručuje Muminović.