Provjeravaju se optužbe na račun policije na Risnjaku

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je, prilikom obilaska operativnog mjesta za nadzor državne granice u Grabovcu, izjavio kako zasad nisu utvrđeni propusti u radu policije prema ilegalnim migrantima u Planinarskom domu Risnjak, no dodao je da se sve još provjerava. Reakcija je to na pismo koje je portalu H-alter, poslao anonimni planinar navodeći da je svjedočio kako su specijalci na vrhu Risnjaka mlatili migrante i iz automatskih pušaka im pucali iznad glava.

- Hrvatska policija obavila je razgovore s osobljem, naša izvješća ne potvrđuju događaje iz anonimne prijave na taj dan i na emjestu, a policija je vrlo striktna kad je u pitanju bilo kakvo 'proklizavanje' službenika i ono se sankcionira, rekao je Davor Božinović. Dodao je kako ne može nagađati o motivima planinara koji je medijima poslao anonimno pismo u kojem se iznose optužbe na račun policije te da je hrvatska policija na meti kritika migrantske populacije jer im se ispriječila na putu prema zapadnoj Europi.

Odgovarajući na novinarska pitanja o novom izbjegličkom kampu u Vučjaku u Bihaću, u blizini granice s Hrvatskom, Božinović je rekao da su o tome mjestu odlučile lokalne vlasti, očito, s porukom "idite prema Hrvatskoj". Dodao je kako hrvatska policija ima dovoljno snaga, tehnike i fleksibilnosti da može odgovoriti na svaki izazov. Naglasio je da Hrvatska neće dopustiti ilegalne prelaske i nema namjeru postati "hot-spot", napomenuvši da se pomaže izbjeglicama koje žele smještaj i azil u Hrvatskoj.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je rekao da je na lokaciji Vučjak 600 migranata, a na različitim lokacijama u BiH oko pet tisuća. Na pitanje o pritužbama na rad policije, rekao je da su neki policajci kažnjeni, primjerice zbog tjeranja migranata na skandiranje, ali da je najčešće riječ o lažnim pritužbama, uključujući i Sirijca koji je kazneno prijavljen za lažno uzbunjivanje, vezano za njegove lažne pritužbe na nasilno odvajanje od malodobne kćeri.