Razgovori o ulasku Hrvatske u eurozonu

Premijer Andrej Plenković razgovarao je o pripremama za ulazak u eurozonu s predsjednikom Europske središnje banke Mariom Draghijem, predsjednikom euroskupine Mariom Centenom te predsjednikom radne skupine za euro Hansom Vijlbrieom. Dva dana prije toga, Plenković je razgovorao s Valdisom Dombrovskisom. Najavio je da bi Hrvatska za oko godinu dana mogla ući u Europski tečajni mehanizam (ERM II).

- Praktički smo ih senzibilizirali sa sljedeće korake a to je slanje našeg pisma namjere o ulasku u ERM II, zajedno s odgovorajućim akcijskim planom, koje će uputiiti guverner HNB-a i ministar financija, što je prvi korak za uvođenje eura. Mislim da su naši sugovornici dobro prihvatili sve naše argumente i ključna područja u kojima ćemo poduzimati korake na provedbi naše strategije za uvođenje eura. To je ono što je za Hrvatsku, na marginama summita EU-a bilo najvažnije, rekao je Plenković. Dodao je kako u pogledu toga od Slovenije ne očekuje prepreke.

ERM II je svojevrsna čekaonica za ulazak u eurozonu u kojoj zemlja kandidatkinja mora provesti najmanje dvije godine. Ulazak Hrvatske u eurozonu može se najranije očekivati oko 2023.. Ulazak u klub zemalja koje koristi zajedničku valutu obvezan je za sve članice, osim za Veliku Britaniju i Dansku, koje su davno prije osigurale izuzeće iz te obveze.

Plenković optimist glede izbora pejčinović Burić za glavnu tajnicu VE-a

Sljedeći tjedan u Vijeću Europe na rasporedu je tajno glasovanje kojim se bira novi glavni tajnik te organizacije. Kandidati su Marija Pejčinović Burić i belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders. Premijer Andrej Plenković izrazio je optimizam u pogledu mogućnosti da ministrica vanjskih i europskih poslova bude izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

- Nadam se dobrome, ali teško je biti sto posto siguran", rekao je novinarima Plenković koji je u Bruxellesu sudjelovao na summitu EU-a. Izrazio je zadovoljstvo što je "trenutačni postav hrvatskih političara na glavnim poslovima u državi i u vanjskim poslovima vrlo kompetentan te da se nikad dosad nije dogodilo da na svim funkcijama budu tako snažni i kompetentni političari". Plenković je odbio spekulirati tko bi mogao zamijeniti ministricu vanjskih poslova ako bude izabrana.