Trump upozorava Iran na "uništenje" u slučaju rata

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako ne želi rat, ali je upozorio Iran da će se suočiti s "uništenjem" ako izbije sukob.

- VIDEO: Verbalni rat i igra živaca u Perzijskom zaljevu

Govoreći za NBC u petak, kazao je kako je SAD otvoren za razgovore, ali neće dopustiti Iranu da razvije nuklearno oružje. Dodatno je objasnio i svoju odluku da u posljednjem trenutku otkaže vojne udare na Iran kao odgovor na obaranje bespilotne letjelice u SAD-u ovog tjedna, rekavši kako mu je dano do znanja da će 150 Iranaca biti ubijeno.

- Pitao sam generale koliko će ljudi poginuti u akciji, rekli su oko 150. Razmislio sam... Nije mi se svidjelo, to nije razmjerno obaranju bespilotne letjelice. Nakon što sam odobrio akciju i sagledao cijelu situaciju, procijenio sam da to nije bila dobra odluka - rekao je.

Odbacio je tvrdnje da su zrakoplovi već krenuli u napad na iranske ciljeve, rekavši kako "nije bilo zrakoplova u zraku". Trump je ponovio kako ne želi rat s Iranom, ali da mu prijeti uništenje ako ga bude. Nakon što je izišao iz Nuklearnog sporazuma, SAD je Iranu opet uveo sankcije, sada najavljuje dodatne te pokušava izvoz iranske nafte svesti na nulu. Kaže da je iranska ekonomije u kaosu i opet poseže za svojom metodom mrkve i batine.

- Mogli bismo vrlo brzo postići sporazum s njima ako žele, o njima ovisi. Ako Iran opet želi postati bogata i napredna nacija, učinimo Iran opet velikim. Ima li to smisla? Učinimo Iran opet velikim, meni je to u redu. Ali to nikada neće učiniti ako misle da će za 5-6 godina imati nuklearno oružje, poručio je američki predsjednik. Prije je na Twitteru objavio da je SAD spreman za udar.

Predsjednica Zastupničkog doma u američkom Kongresu, demokratkinja Nancy Pelosi, izjavila je kako joj je drago što predsjednik nije izveo napad, poručivši kako bi prije vojne akcije trebao tražiti odobrenje Kongresa. Adam Smith, demokratski predsjednik Odbora za oružane snage u Zastupničkom domu, upozorio je pak kako "nije pametno" od predsjednika da objavi pojedinosti, rekavši da to potkopava američki plan.

Prema nekim američkim medijskim izvješćima, Pentagon je preporučio udare, dok drugi izvještavaju kako su visoki dužnosnici Pentagona upozorili da bi vojni odgovor mogao rezultirati "spiralnom eskalacijom" koja bi bila rizična za američke snage u regiji, prenosi BBC.

Iran će odlučno odgovoriti na svaku američku prijetnju

Iran će odlučno odgovoriti na svaku američku prijetnju i svaki pucanj u Iran spalit će američke interese, poručili su dužnosnici te zemlje u subotu u vrijeme eskalacije napetosti između Teherana i Washingtona zbog rušenja američke bespilotne letjelice. Iran poručuje da će braniti svoje granice.

- Kakvu god da (američki dužnosnici) donesu odluku... mi nećemo dopustiti povredu iranskih granica. Iran će se odlučno suprotstaviti svakom obliku agresije ili prijetnje Amerike, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi, a prenosi poluslužbena agencija Tasnim.

- Bilo kakva pogreška iranskih neprijatelja, posebice Amerike i njezinih regionalnih saveznika, bila bi pucanj u bačvu baruta koja će spaliti Ameriku, njezine interese i saveznike do temelja, rekao je glasnogovornik iranskih oružanih snaga Abolfazl Šekarči za Tasnim u subotu.