Za Gjorgjija je Njemačka u Solinu

Odluka Vlade o dodatnim kvotama za zapošljavanje stranaca za sada je donekle smirila poslodavce u turizmu koji su danima upozoravali da im je, zbog nedostatka radne snage, ugrožena cijela sezona. Ako se ovako nastavi, uskoro će se kvalitetan radnik u ugostiteljstvu ili hotelijerstvu - morati plaćati suhim zlatom.

Za denar više Gjorgji Predarski je iz Skoplja potegnuo u Solin. Sezonski je radnik u hotelu s četiri zvjezdice; na pragu trideset pete - prvi put kruh zarađuje u inozemstvu.

- Plaće su veće, kad dođeš raditi za sezonu, nije loše, lijepo je. Ako si došao raditi, zaradiš, to je dobra destinacija - kaže.

Bilo kakvu, a kamoli kvalitetnu radnu snagu - u Dalmaciji svijećom traže, pa i kada su plaće dobre, a poslodavci plate smještaj.

- Ne znam zašto. Mislim da čak nisu u pitanju ni financijski uvjeti, mi smo također tvrtka koja ne nudi isključivo sezonski posao. Jednostavno nemamo takvoga kadra - kaže Gordana Alajbeg, voditeljica općih poslova u hotelu "Salona Palace", Solin.

Nakon više navrata što su se obraćali Zavodu za zapošljavanje, otvorilo im se makedonsko tržište i sada imaju troje djelatnika državljana Makedonije koji su već u radnom odnosu.

- Ako usporedimo stanje u Makedoniji i ovdje - tu se može zaraditi i neku lovu mogu ustedjeti - kaže Georgji.

Za koji dan priključit će mu se još šestero sunarodnjaka; kuhari i konobari. Zašto nema interesa među nezaposlenim Hrvatima - nitko mu ne zna objasniti.