Jedan od najvećih problema u Danskoj - pušenje

Danska je jedna od zemalja Europske Unije s najviše pušača, te najvećim brojem smrti od raka kao posljedice pušenja. O cigareti je ovisno 23 posto punoljetnih Danaca, prvi put u posljednja dva desetljeća njihov broj raste. Izrastao je u nacionalni problem do te mjere da je cijena cigareta bila jedno od ključnih pitanja nedavne predizborne kampanje.

Knud Juel iz Nacionalnog instituta za javno zdravstvo autor je niza radova o očekivanom životnom vijeku Danaca. 1950-ih, kaže, on je bio među najduljima u zapadnoj Europi. Sada je pri dnu ljestvice. Glavni razlog za to - pušenje, osobito među ženama.

- Volimo se uspoređivati s Norveškom. Ondje su cigarete dvostruko skuplje nego u Danskoj. To znatno utječe na mlade pušače. U Danskoj je pet puta više mladih pušača nego u Norveškoj, oko 15 posto, kaže Knud Juel.  

U Norveškoj u vrijeme nastave, pa ni izvan kruga škole, učenici ne smiju pušiti. U Danskoj takvog zakona nema. Onaj o zabrani prodaje cigareta maloljetnicima na snazi je deset godina. Istraživanja pokazuju da u svakoj drugoj danskoj trgovini neće, međutim, pitati kupca je li punoljetan. Svakoga dana prvi put za cigaretom posegne 40-ero danske djece.

Neke od općina trudnicama daju po 1000 kuna ako prestanu s pušenjem i krenu na tečaj odvikavanja od cigareta ili nikotinskih nadomjestaka. Statistika otkriva da se u 90 posto danskih domova s djecom - ne puši. U Kopenhagenu roditelji poštuju odluku grada da se u blizini dječjih igrališta ne smije pušiti. Nema zakona, sve počiva na dobroj volji.

- U Kopenhagenu vjerujemo da naša djeca imaju pravo odrastati bez dima cigarete u svom okružju. Zbog toga promičemo ideju o ovakvim igralištima, zasad ih je stotinjak, izjavila je Camila Kjaerager.

Pitanje cijene kutije cigareta bilo je jedno od ključnih u kampanji za nedavne parlamentarne izbore. Sve političke opcije slažu se da ona treba biti viša od sadašnje, koja je između 42 i 47 kuna. Jer maloljetnici neće imati novca za skupe cigarete. Neke stranke zazivaju i 50-postotno poskupljenje.

- Očito u danskom parlamentu trenutačno nema političke volje za kvalitativni iskorak. U Norveškoj je duhan dvostruko skuplji nego u Danskoj, rekao je Simon Rask.

Dansko društvo desetljećima je sinonim za slobodu pojedinca, ali 40 posto Danaca podupire ideju zabrane pušenja tijekom radnoga vremena. U slučaju državnih službenika o tome odluku donose lokalne vlasti. Sve češće na to se odlučuju i javne i privatne tvrtke u Danskoj.

- Dio pušača buni se jer misle da gube vlastitu slobodu, kao i priliku za stanku. U srži cigareta jest nikotin, ali stanka za pušenje nije protivna zakonu. Ako ograničite pušenje tijekom radnog vremena, ograničavate i broj stanki za predah, kaže Niels Them Kjær iz Danskog društva za borbu protiv raka.

Opušci su i dalje najveći izvor smeća na ulicama danske metropole, koja pomalo nerealno želi do 2025. postati grad bez cigaretnog dima (cijela zemlja do 2030.). U ostalim nordijskim zemljama puši svaki deseti stanovnik, u Danskoj svaki peti. Primjer svim Nordijcima jest Norveška, u kojoj je zabrana reklamiranja cigareta stupila na snagu još prije četvrt stoljeća.

- Ako danske vlasti postrože zakon, povećaju porez na cigarete, na kutijama ostave šokantne fotografije te potpuno zabrane pušenje tijekom nastave, realno je očekivati veliku promjenu u borbi s pušenjem, smatra Niels Them Kjær.

U Danskoj je zabranjeno pušiti u restoranima, pa čak i na željezničkim peronima, ali ne i u malim kafićima. Električne cigarete, koje su također zabranjene u školama i u javnom prijevozu, puši samo dva posto populacije (u slobodnoj su prodaji od 2016.). U supermarketima se može kupiti zamjenska nikotinska terapija. Postoji nacionalna telefonska linija za odvikavanje, dostupna svakog poslijepodneva, 40 sati tjedno.

- Tri četvrtine pušača u Danskoj pokušale su u prošlosti prestati pušiti. Podizanje cijena cigareta potaknulo bi ta nastojanja, za mnoge od njih bila bi to prilika da odbace cigaretu, zaključuje Niels Them Kjær.

Pušenje u Danskoj, inače, godišnje prouzroči ekonomski gubitak veći od 50 milijuna kuna, uzimajući u obzir troškove zdravstva i manju produktivnost društva zbog ranije smrti pušača. Svake godine od raka kao posljedice pušenja umre 5000 Danaca.