Puč i etničko krvoproliće u Etiopiji

Načelnik glavnog stožera etiopske vojske i najmanje tri druga viša dužnosnika ubijeni su u pokušaju državnog udara vojnog generala u sjevernoj etiopskoj državi Amhari, objavila je državna televizija u nedjelju. Etiopija, država od 100 milijuna ljudi, bori se da obuzda rasprostranjeno etničko nasilje zbog kojeg je prema podacima UN-a raseljeno 2,4 milijuna ljudi.

Šefa stožera etiopske vojske, generala Searea Mekonnena, ustrijelio je vlastiti tjelesni čuvar u njegovu domu u Adis Abebi. On i još jedan službenik poginuli su pokušavajući spriječiti pokušaj državnog udara, rekao je premijer Abiy Ahmed tijekom obraćanja na državnoj televiziji.

U Amhari je ubijen i regionalni guverner Ambachew Mekonnen, kao i njegov savjetnik.

Prema državnim medijima pokušaj udara orkestrirao je general Asamnju Cige, čije otvoreno novačenje etničkih milicija etiopski premijer već neko vrijeme pokušava obuzdati. Naime, tjedan ranije, Asamnju je otvoreno savjetovao Amharce, jednu od najvećih etničkih skupina, da se naoružaju. Učinio je to u videu koji se širio putem Facebooka.

Etničko nasilje u Amhari i drugim regijama u Eitopiji traje već nekoliko godina.

Vlada tvrdi da je bilo uhićenja i da je situacija pod kontrolom

Vlada premijera Abiya Ahmeda, koja se suočava sa sve jačim pritiskom regionalnih moćnika, uključujući i onih u Amhari, žarištu sve većeg etničkog nasilja u Etiopiji, objavila je da je etiopska vojska uspostavila kontrolu u Amhari nakon neuspjelog puča i da je većina počinitelja uhićena.

Premijer se obratio s televizijskih ekrana odjeven u vojnu odoru poručivši Etiopljanima da se ujedine pred "zlim" silama kojima je cilj podijeljena zemlja.

I SAD je upozorio svoje službenike u Adis Abebi da ostanu u zatvorenom.

Nakon tri godine političkog nasilja Abijev prethodnik Hailemariam Desalegn dao je ostavku bez presedana. Otkako je izabran prošle godine, premijer Abiy se posvetio okončanju političke represije oslobađanjem političkih zatvorenika, uklanjanjem zabrana političkih stranaka i progonom dužnosnika optuženih za kršenje ljudskih prava.

Osim Amhare gdje je Mekonnen vodio regionalnu vlast, etničko krvoproliće izbilo je u mnogim područjima.