Škoro i službeno najavio kandidaturu

Glazbenik Miroslav Škoro najavio je i službeno kandidaturu za predsjednika Republike. U videosnimci na svojoj Facebook-stranici Škoro je istaknuo da ne želi biti predsjednik fikus i da želi povećati predsjedničke ovlasti, a upućivanje inicijative za promjenu Ustava bit će njegov prvi potez na toj dužnosti. Političke elite potpuno su se otuđile od naroda, a bahatost i arogancija idu tako daleko da se raznim manipulacijama ne dopušta održavanje referenduma, poručio je Škoro, pa je među pet ovlasti koje bi trebao imati predsjednik naveo i to da on mora imati pravo na raspisivanje referenduma bez suglasnosti premijera. Evo dijela njegove poruke.

Obraćajući se putem videa, rekao da će njegov prvi potez biti upućivanje prijedloga za promjenu Ustava, a njegov program je savez s narodom. Želi vratiti povjerenje u instituciju predsjednika RH. 

Istaknuo je da Hrvatska treba osnaženje ustavnoga položaja predsjednika Republike Hrvatske, dodavši kako je zato i donio odluku da se kandidira za predsjednika.

Poručio je da je srž njegova programa savez s narodom nasuprot vladavini političkih elita i kompromisa sklopljenih daleko od očiju javnosti i volje biračkoga tijela.

- Želim biti narodni predsjednik i samo ću vama polagati račun, naglasio je Škoro, istaknuvši da će njegov prvi predsjednički potez biti upućivanje poziva parlamentu za promjenu Ustava.

Ako tu inicijativu potrebna većina ne prihvati, predložit će predsjedniku Vlade raspisivanje ustavnoga referenduma, a ako on odbije taj prijedlog, pozvat će građane na prikupljanje potpisa za provođenje referenduma, rekao je, dodavši kako bi tada volio vidjeti onoga tko će pokušati izigrati volju naroda.Jedino predsjednik predstavlja cijeli narod, ne želim biti fikus  

Predsjednik Republike, naglasio je, jedini je dužnosnik koji predstavlja cijeli narod i koji mandat dobiva neposredno od tog naroda. Njegov utjecaj u političkom sustavu stoga treba biti razmjeran toj činjenici, istaknuo je Škoro, dodavši da on ne želi biti predsjednik fikus, nego predsjednik koji će imati dovoljno ovlasti za provedbu onih politika za koje će ga narod izabrati.

Te su ovlasti, rekao je, raspisivanje referenduma, zakonodavni referendum, sazivanje sjednice Vlade, predlaganje kandidata za suce Ustavnoga suda i privremeni veto. Predsjednik, prema njegovim riječima, mora imati pravo ne raspisivanje referenduma bez suglasnosti premijera.

- Drage Hrvatice i Hrvati, pripadnici nacionalnih manjina, neću vam obećati da će Hrvatska biti među najbogatijim zemljama na svijetu, poručio je, dodavši kako jamči da će sve svoje intelektualne i poduzetničke sposobnosti staviti u funkciju države.

Za njega, istaknuo je, Hrvatska nije slučajna država i dokazat će da je itekako uspješan projekt koji su ugrozili nesposobni političari.

- Želim vratiti povjerenje u instituciju predsjednika Republike i zato tražim vaš glas da zajedno damo novi poticaj i hrvatskoj kulturi i znanosti, rekao je Škoro, zatraživši glas kako bi se mogli stvoriti kvalitetniji uvjeti u gospodarstvu i "okrenuti ploča u funkcioniranju diplomatsko-konzularne mreže koja mora biti most Hrvatske sa svijetom, a ne deponij za zbrinjavanje pojedinaca".

Bude li izabran, zauzimat će se za "izgradnju Europske unije kao zajednice ravnopravnih i suverenih nacija, a ne kao federacije ili ne daj Bože unitarne državne zajednice".

Posebno će, kazao je, štititi interese Hrvata u BiH i susjednim zemljama te raditi na tješnjem povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske.

Ocijenio je kako su ilegalne migracije i terorizam najveći sigurnosni izazov za Hrvatsku u sljedećem razdoblju.

- Hrvatska se mora izboriti za potporu europskih partnera u obrani zajedničke granice Europske unije, poručio je.

Smatra da je nužno nastaviti modernizaciju Hrvatske vojske koja mora biti vrhunski opremljena i vrhunski spremna kao mehanizam odvraćanja svakoga tko bi imao teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj ili bi je htio dovesti u podređeni položaj.Razočarane u politiku pozvao da izađu na birališta

Posebno se obratio onima koji ne izlaze na izbore te izrazio razumijevanje za njihovo razočaranje u politiku.

- Mene je to razočaranje i potaknulo da se kandidiram za časnu dužnost predsjednika lijepe nam domovine, rekao je, poručivši im da, izađu li na birališta, nema te stranačke mašinerije koja će ih zaustaviti.

Naglasio je i da nema ljubavi bez žrtve te dodao kako bi bilo najlakše ostati po strani i gledati što se događa. No, on ne može okrenuti i glavu i praviti se da ga se to ne tiče pa poziva birače da krenu po pobjedu kako bi državu vratili narodu.

- Idemo zajedno pobijediti i uz Božju pomoć probuditi Hrvatsku, poručio je Škoro.

Naglasio je da u Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana te naglasio da je to zapisano u prvom članku hrvatskoga Ustava.

Hrvatskom danas vlada kontrolirani stranački sustav

Škoro je ustvrdio da Hrvatskom danas vlada kontrolirani stranački sustav u kojemu se na vlasti izmjenjuju dvije najjače stranke sa svojim trgovačkim partnerima, a dogodine nas možda čeka i velika koalicija.

Smatra da su se političke elite potpuno otuđile od naroda te da bahatost i arogancija idu toliko daleko da se raznim smicalicama i manipulacijama ne dopušta održavanje referenduma.

- Gubitak povjerenja u državne institucije poprimio je zabrinjavajuće razmjere, a neki čak govore o Hrvatskoj kao neuspješnom projektu, istaknuo je, podsjetivši da stotine i tisuće hrvatskih kćeri i sinova svojom pameću i svojim radom već izgrađuju neke druge države jer ovdje nisu imali šansu bez stranačke iskaznice.

Jednostavno, ustvrdio je, nisu više željeli živjeti u državi u kojoj spirala mržnje i netolerancija nagrizaju njezine same temelje. To nije Hrvatska kakvu su sanjali naši predci i koju je stvarao dr. Franjo Tuđman te za koju su ratovali i ginuli hrvatski branitelji, naglasio je.

Pobjeda u Domovinskom ratu i ostvareno jedinstvo u tom vremenu moraju biti polazna točka u izgradnji moderne hrvatske države, rekao je, dodavši da u takvim okolnostima Hrvatska treba predsjednika koji će biti oruđe naroda za odlučni zaokret.

Škoro je skladatelj, aranžer, producent i pjevač.

Diplomirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gdje je i rođen 1962. Od 1995. do 1997. obnašao je dužnost generalnog konzula Republike Hrvatske u Mađarskoj.

Kandidirao se na parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor 2007. te postao zastupnikom HDZ-a.

Nekoliko godina poslije povukao se iz politike te je uz pjevačku izgradio i uspješnu poduzetničku karijeru.