Hrvati više ne peku kruh i peciva

Hrvatska je i dalje veliki uvoznik mlinarsko-pekarskih proizvoda. Samo lani vrijednost uvezenog kruha i sličnih proizvoda bila je 87 milijuna eura, što je dvostruko više u odnosu na 2013. kada smo ušli u Europsku uniju. Iako nam je u tom razdoblju, vidimo, deseterostruko povećan i izvoz, on je još znatno manji od uvoza, što najviše pogađa male proizvođače.

Posjetili smo obiteljsku pekarnicu u kojoj vrijedne ruke zaposlenika dotaknu svako tijesto. Za razliku od proizvoda koji se prodaju u velikim trgovačkim lancima, njihovi su potpuno domaći. Niti jedan proizvod se ne uvozi, a sirovine nastoje nabaviti isključivo od hrvatskih proizvođača koliko god to mogu.

Iako proizvodnjom pšenice i kukuruza podmirujemo vlastite potrebe, uvoz mlinarsko-pekarskih proizvoda udvostručio se od ulaska u Europsku uniju i prošle godine dosegnuo je 87 milijuna eura. Iz Austrije, Njemačke i Italije uvozimo ne samo zamrznuto nego i već 90 posto pečeno tijesto koje prije prodaje samo treba podgrijati. Istodobno, izvoz naše pekarske industrije narastao je na oko 21 milijun eura.

Kupujemo li u trgovini domaće ili uvozno pecivo, teško ćemo otkriti. Naime, za deklaracije tih proizvoda uglavnom ne pitamo, a zemlju podrijetla trgovci nisu obvezni navesti.