Uljanik i 3. maj tehnološki zaostali, CSIC ne želi investirati u njihovu rehabilitaciju

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat na upite o mogućem interesu najvećeg kineskog brodograditelja - China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) - za Uljanik i 3. maj, odgovorio je kako je zamolio hrvatskog veleposlanika u Kini da, čekajući konačnu odluku kineskog brodograditelja, obavi sastanak tehničke prirode s upravom kineske kompanije, čiji su predstavnici do sada bili u posjetu tri puta.

- Veleposlanik je obavio taj razgovor, identificirao njihove želje i namjere i možda malo preduhitrio njihov komad papira, koji očekujemo u sljedećih nekoliko dana i unutar kojeg će vrlo jasno biti izrečeno da su u ovom trenutku i Pula i Rijeka tehnološki toliko zaostali da kineski partneri ne žele investirati u njihovu rehabilitaciju. Također će potvrditi da su zainteresirani za sedam od 14 laboratorija unutar Brodarskog instituta i da već u ovom trenutku imaju određene namjere u sljedeće projekte ući sa stručnjacima tog instituta - rekao je Horvat.

Predstavnici kineskog CSIC-a su počekom i potkraj svibnja bili u Hrvatskoj te je izaslanstvo u kojem su bili i čelnici kompanije počekom svibnja posjetilo Uljanik i 3. maj te Brodarski institut, a tehničko je izaslanstvo potkraj svibnja bilo u posjetu riječkom brodogradilištu i Brodarskom institutu.

Horvat je na upit što očekuje 3. maj i može li se na ovotjednoj sjednici Vlade očekivati neka odluka vezana uz riječko brodogradilište tek kratko odgovorio da će se, kada se među resorima iskomunicira što i kako dalje, to predstaviti javnosti.

Naime, idući tjedan 4. srpnja održat će se novo ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u Brodogradilištu 3. maju. To je ročište do sada nekoliko puta odgođeno, a posljednji se put to dogodilo početkom lipnja jer se, kako je tada rečeno, ozbiljno razmatraju mogućnosti pozitivnog rješenja u 3. maju.

Pozdravio ili ne pozdravio njegovu kandidaturu, želim mu puno sreće

- Kada bismo hrvatsko zakonodavstvo mijenjali željom i namjerom svakog tko se uključi u bilo kakav izborni proces, dobili bismo jednu šumu iz koje drveće na kraju ne bismo vidjeli - rekao je Horvat upitan za komentar Škorina stava da predsjedniku države treba povećati ovlasti.

- Pozdravio ili ne pozdravio njegovu kandidaturu, želim mu puno sreće u tom procesu, rekao je Horvat.

Horvat se u Čakovcu sastao s međimurskim županom Matijom Posavcem te je dogovoreno da će u tom gradu 18. srpnja biti održana sjednica Vlade.Kuščević nije teret stranke

Vezano uz odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je otvorilo predmet o ministru Kuščeviću, Horvat je rekao da treba pričekati mišljenje Povjerenstva te da on osobno ne zna nikakve detalje o imovinsko-pravnim odnosima kolege Kuščevića.

- Kad dobijemo sve relavantno na stol, siguran sam da će stranka odreagirati upravo onako kako treba - dodao je.

Na pitanje novinara je li ministar uprave preveliki teret za Vladu, Kuščević je odgovorio:

- Kada kvalificirate nekog kao teret, onda su to riječi novinara, a ne riječi politike. Mi u ovom trenutku na kolegu Kuščevića ne gledamo kao na teret stranke.