Rusiji vraćeno pravo glasa u Vijeću Europe

Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) izglasovala je vraćanje prava glasa Rusiji koje joj je oduzeto prije pet godina zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima.

Skupština je odobrila taj prijedlog sa 118 glasova "za", 62 "protiv" i 10 "suzdržanih".

Glavni tajnik Vijeća Europe u odlasku Thornbjorn Jagland rekao je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu da bi to tijelo trebalo zadržati svoj inovativni karakter.

Dodao je kako je PACE forum za dijalog i suočavanje. Njegov nasljednik bira se u srijedu tajnim glasovanjem na petogodišnji mandat.

Zajedno s Europskim sudom za ljudska prava (ECHR) Vijeće Europe odgovorno je za nadgledanje ljudskih prava u 47 zemalja članica.

Vijeće Europe ne pripada Europskoj uniji, stoga ni ECHR nije njezino sudsko tijelo.

Ukrajina zaprijetila izlaskom

Ukrajina je u utorak zaprijetila da će se povući iz Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) jer je ta paneuropska organizacija odlučila vratiti pravo glasa Rusiji.

Rusiji je u skupštini oduzeto pravo glasa prije pet godina kao kazna za aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima. Odluka PACE-a prvo je povlačenje sankcija protiv Rusije zbog aneksije 2014.

Ukrajina je trenutno prekinula sudjelovanje na zasjedanju Parlamentarne skupštine "osim kada su u pitanju rasprave oko oduzimanja prava glasa ruskim izaslanicima", rekao je u izjavi voditelj ukrajinske delegacije, Volodimir Ariev. 

Ukrajinska delegacija je pozvala ukrajinski parlament da "hitno razmotri prekid sudjelovanja Ukrajine u Vijeću Europe u budućnosti", rekao je Ariev.